Hvor lenge kunne ubåter dykke under andre verdenskrig?

Hvor lenge kunne ubåtene være under vann?

Rekordubåten overlevde hele andre verdenskrig.

© Dreamstime

Den tyske ubåten VIIC var uovertruffen

Tyske ubåter kunne ferdes lengst under vannflaten, og rekordholderen er den såkalte VIIC-typen.

I motsetning til hva man skulle tro, brukte ubåter store deler av andre verdenskrig på å ligge i overflaten, der dieselmotoren holdt ubåten i gang. Bare under angrep og spesielle patruljer beveget ubåtene seg under overflaten, og her var den tyske ubåten av typen VIIC i særklasse.

Typen var den største serien tyskerne bygde under andre verdenskrig. Byggingen begynte i 1940, og i 1943 ble den gigantiske ubåten sjøsatt og gjort klar til kamp.

Ubåten ble udstyrt med snorkel

I 1944 konstruerte tyskerne en snorkel til den lovende VIIC-serien. Snorkelen skulle få stor betydning for hvor lenge ubåten kunne være neddykket.

For med den kunne ubåten seile mye lenger under overflaten, men til gjengjeld falt hastigheten til bare 11 km/t slik at bølgene ikke skulle ødelegge snorkelen.

  1. oktober 1944 forlot den tyske ubåten U-978 Bergen og la ut på et 68 dager langt tokt. Først 16. desember 1944 var den tilbake i Bergen. Ferden satte ny rekord.

Snorkelen utgjorde hele forskjellen

Den tyske ubåten av typen VIIC hadde både elektriske motorer og en snorkel. Dermed kunne ubåten oppholde seg mye lenger under vann enn tidligere.

Er du stor ubåt-fan, kan du dykke enda lenger ned i dypet i vårt store tema.