Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Afghanske krigere

Hvorfor er Afghanistan umulig å erobre?

I 2500 år har flere av historiens mektigste riker invadert Afghanistan – og slukøret måttet forlate det utemmelige landet igjen.

CIA Museum Art Collection

Den 8. juli 2021 erklærte USAs president, Joe Biden, at han ville trekke de siste amerikanske soldatene ut av Afghanistan etter nesten 20 års tilstedeværelse og avslutte “en krig som ikke kan vinnes”.

Biden er ikke den første som må innse at Afghanistan ikke kan temmes. I de seneste ca. 2500 årene har en lang rekke stormakter erobret og forlatt landet som er blitt kalt imperienes kirkegård.

Årsakene til at Afghanistan er notorisk vanskelig å regjere, kan bl.a. finnes i landets geografi. Noen av verdens høyeste fjell går gjennom Afghanistan og deler landet opp i mindre, ufremkommelige deler – bl.a. Hindu Kush og Pamir-fjellkjeden. Dessuten har landet stor mangel på ferskvann og noen av klodens tørreste områder.

Afghanske krigere

Afghanske opprørskrigere kjempet mot den sovjetiske invasjonen i 1979 med støtte fra bl.a. USA.

© CIA Museum Art Collection

Stammene kontrollerer landet

De ufremkommelige egnene er gjennom historien blitt befolket av et lappeteppe av stammer og etniske grupper, som har regjert over sine egne områder. Resultatet er blitt en samling hardføre, krigsherdede stammer, som pga. de mange invasjonene og kampene har bygget opp landsbyer og bosetninger som minner om mindre festninger og er særdeles vanskelige å innta.

Stammene inngår dessuten i skiftende allianser som gjør det vanskelig for utenforstående å navigere i det politiske spillet i Afghanistan og etablere en sentral makt.

Disse stormaktene måtte oppgi Afghanistan

Noen av historiens største imperier og riker erobret landet, men måtte senere oppgi å regjere over de utemmelige områdene som i dag er Afghanistan.

  • Perserrriket (550-330 f.Kr.)

  • Aleksander den stores arvtakere i Selevkideriket (312 f.Kr.- 64 f.Kr.)

  • Det muslimske kalifatet (600-800-tallet)

  • Mongolriket (1200-tallet)

  • Timurid-dynastiet (1300-1500-tallet)

  • Mogulriket (1500-1700-tallet)

  • Sikhriket (1800-tallet)

  • Det britiske imperiet (1800-1900-tallet)

  • Sovjetunionen (1929-1930 og 1979-1989)

  • USA og Nato (2001-2021)

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul