Shutterstock

Hvorfor hadde tyske hjelmer en spiss på toppen?

Den spesielle krigshjelmen ble raskt populær men viste seg lite anvendelig i 1. verdenskrigs skyttergraver og ble derfor droppet.

Den karakteristiske tyske hjelmen med metallspissen – pikkelhjelmen – ble innført i den prøyssiske hæren i 1842. Dette skjedde på direkte ordre fra kong Fredrik Vilhelm 4 av Preussen.

Piggen har ingen praktisk funksjon, og det er usikkert hvor kongen fikk ideen til hjelmen fra. En opplagt inspirasjonskilde er de hjelmene som ble båret av Napoleons tunge kavalerisoldater.

Deres hjelmer hadde en høy messingkam. Kammen ble til en spiss i den prøyssiske utgaven.

Omtrent samtidig med prøysserne innførte også den russiske hæren en pikkelhjelm, men historikerne vet ikke med sikkerhet om de to hjelmene var inspirert av hverandre.

Under alle omstendigheter ble den prøyssiske hjelmen uhyre populær på bare få år. Pikkelhjelmen ble først overtatt av de andre tyske fyrstedømmene og deretter av en lang rekke land i Europa og Sør-Amerika.

Pikkelhjelmen var standardutstyr for tyske soldater da 1. verdenskrig begynte, men den viste seg å være uegnet til skyttergravskrig.

Lærhjelmen ga bare liten beskyttelse mot moderne artilleri, og den lange spissen var upraktisk i trange skyttergraver.

Etter at man først hadde innført en modell uten spiss ble pikkelhjelmen endelig utskiftet med en stålhjelm i 1916.

Nå for tiden blir pikkelhjelmen fremdeles brukt i en lang rekke land der den gjerne blir båret ved bl.a. parader og spesielle seremonier.

Her brukes pikkelhjelmen ennå

Sverige:

Livgarden

© Arild Vågen / WIkimedia Commons

Portugal:

Nasjonalgarden

© Shutterstock

Colombia:

Politiet

Jordan:

Trafikkpolitiet

Romania:

Gendarmeriet

© Shutterstock