Shutterstock
Leopard-stridsvogn

Hvorfor har stridsvogner kattenavn?

Rask, smidig og kraftig. I 1941 utviklet Ferdinand Porsche en ny stridsvogn for den tyske hæren – og kalte den opp etter dyreverdenens villeste rovdyr. Snart skulle alle datidens stridsvogner ha kattenavn.

Mange stridsvogner har i tidens løp fått kattenavn, men det var tyske Ferdinand Porsche som startet trenden under utviklingen av en ny stridsvogn for den tyske hæren i 1941.

Han ga maskinen kallenavnet Tiger, som hørtes bedre ut enn originalen – Panzerkampfwagen VI Ausführung H.

Hensikten med kallenavnet var tilsynelatende å signalisere at Tiger var langt raskere, smidigere og kraftigere enn tidligere tyske stridsvogner – alle egenskaper som passer til et fryktet rovdyr som tigeren.

Tiger II stridsvogn

Tiger II var raskere, sterkere og bedre pansret enn tyskernes tidligere stridsvogner.

© Das Bundesarchiv

Vest-Tyskland fortsatte tradisjonen

Det tyske propagandamaskineriet var raskt ute med å se potensialet i det kraftfulle navnet som fikk tyske stridsvogner til å virke som uovervinnelige rovdyr på slagmarken. Navnet ble ikke bare brukt for å styrke tyskernes støtte til krigen, men spesielt i psykologisk krigføring for å skremme fienden.

Snart ble også andre pansrede kjøretøyer oppkalt etter ville kattedyr som blant annet panter, løve og puma. Samtidig fikk panserjagere som skulle ødelegge fiendtlige stridsvogner, navn som Jagdtiger og Jagdpanther.

Amerikanerne tok også i bruk tradisjonen da selskapet Buick i 1943 kalte sin panserjager M18 Hellcat, på grunn av hurtigheten.

Etter 2. verdenskrig ble tradisjonen ført videre av Vest-Tyskland. På 1950-tallet gikk landet i gang med å utvikle en ny stridsvogn, og etter nøye vurdering valgte landets folkevalgte å gi kjøretøyet navnet Leopard, selv om kritiske røster påpekte at navnet smakte av nazistisk propaganda. Alternativet – Villsvin – ble i stedet gitt til en ny minesveiper.