Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aleksander den store ble sengeliggende etter voldsomme magesmerter under et stort drikkegilde. Tilstanden ble gradvis verre, og han døde etter ca. 14 dager.

Krig - Kjente krigspersonligheter

Aleksander den store døde av nervesykdom

Lege mener å ha avslørt hva Aleksander den stores mystiske død skyldtes med en ny teori. Hærføreren ble gradvis lammet helt til han lå skinndød i seks dager.

I 323 f.Kr. gikk den makedonske kongen og hærføreren Aleksander den store bort i en alder av bare 32 år – og siden har hans død vært omhyllet av mystikk.

Nå mener den newzealandske legen dr. Katherine Hall å ha løst gåten: Aleksander døde verken av tyfus, alkohol eller gift, men av nervesykdommen Guillain-Barré-syndrom (GBS).

Syndromet får immunforsvaret til å angripe nerveceller, noe som fører til gradvis lammelse, som i sjeldne tilfeller rammer hele kroppen.

Proklamert død før tiden

Dr. Hall presenterer teorien i den nye utgaven av The Ancient History Bulletin, og hun peker på at den passer med alt historikerne vet fra antikke kilder. Samtidig forklarer den hvorfor Aleksanders lik etter sigende ikke råtnet de første seks dagene:

“De gamle grekerne mente at dette beviste at Aleksander var en gud. Min artikkel er den første som gir et svar fundert på vitenskap”, skriver dr. Hall.

Total lammelse som følge av GBS rammer også åndedrettet, og det kan ha lurt de antikke legene som brukte pust og ikke puls til å finne livstegn.

GBS kan ha gjort at Aleksander pustet så svakt at legene erklærte ham død seks dager før døden egentlig inntraff.

Var fortsatt åndsfrisk

Teorien stemmer også med at Alexander, ifølge kildene, ikke var svekket mentalt på dødsleiet. Ifølge Hall har dette vært underbelyst, ettersom det ikke passet med de tidligere teoriene.

GBS kan forårsakes av bakterien Helicobacter Pylori, som fantes i antikken.

Aleksander den stores død fascinerte allerede i antikken og ble blant annet skildret på denne busten fra 200-tallet f.Kr.

© Urek Meniashvili

Les også:

Kjente krigspersonligheter

Aleksander den store: Historiens beste militærstrateg

17 minutter
Napoleon

Waterloo ble Napoleons siste slag

17 minutter
Napoleon

Napoleons elitehær: Hvem var den gamle garde?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul