Artokoloro/Imageselect

Beryktet krigerkonges kadaver eksploderte

Den beryktede krigerkongen la hele England under seg – men en rekke bisarre omstendigheter gjorde hans utgang fra denne verden mindre storslått.

Knapt noen konge har fått en mer grotesk slutt enn Vilhelm Erobreren. 21 år etter erobringen av England i 1066 sprakk tarmene under en ride­ulykke. Etter to måneders syke­leie døde Vilhelm utenfor Rouen i Nord-Frankrike.

Kongens to eldste sønner var i utlandet, og den yngste hadde ikke tid, så tjenerne plyndret Vilhelms hus og stjal klærne fra liket som de etterlot på gulvet. Her lå det i dagevis før en lokal ridder fikk det kjørt til klosteret i Caen.

En rekke gravrøverier har spredt Vilhelms jordiske rester, men lårbeinet ligger fremdeles begravd i Saint-Ètienne-klosteret i Caen.

© Urban/Wikimedia

Kjerren med Vilhelms lik hadde ikke før ankommet, før det brøt ut brann på klosteret. Kongens lik ble igjen glemt i noen dager før munkene fikk liket inn i kirken. Det ble gravd en grav under kirkegulvet, og normanniske adelsfolk ble hentet til seremonien.

Men da liket skulle ned i sarko­fagen, hadde det svulmet sterkt opp. Det måtte flere munker til for å få ned liket, men i oppstyret eksploderte den dødes mage og sendte en sky av råttenskap ut over gulvet.

Stanken jaget gjest­ene på flukt. Siden måtte to munk­er lirke liket på plass. Dermed fikk Vilhelm hvile i fred.