Beryktet krigerkonges kadaver eksploderte

Den beryktede krigerkongen la hele England under seg – men en rekke bisarre omstendigheter gjorde hans utgang fra denne verden mindre storslått.

Den beryktede krigerkongen la hele England under seg – men en rekke bisarre omstendigheter gjorde hans utgang fra denne verden mindre storslått.

Artokoloro/Imageselect

Knapt noen konge har fått en mer grotesk slutt enn Vilhelm Erobreren. 21 år etter erobringen av England i 1066 sprakk tarmene under en ride­ulykke. Etter to måneders syke­leie døde Vilhelm utenfor Rouen i Nord-Frankrike.

Kongens to eldste sønner var i utlandet, og den yngste hadde ikke tid, så tjenerne plyndret Vilhelms hus og stjal klærne fra liket som de etterlot på gulvet. Her lå det i dagevis før en lokal ridder fikk det kjørt til klosteret i Caen.

En rekke gravrøverier har spredt Vilhelms jordiske rester, men lårbeinet ligger fremdeles begravd i Saint-Ètienne-klosteret i Caen.

© Urban/Wikimedia

Kjerren med Vilhelms lik hadde ikke før ankommet, før det brøt ut brann på klosteret. Kongens lik ble igjen glemt i noen dager før munkene fikk liket inn i kirken. Det ble gravd en grav under kirkegulvet, og normanniske adelsfolk ble hentet til seremonien.

Men da liket skulle ned i sarko­fagen, hadde det svulmet sterkt opp. Det måtte flere munker til for å få ned liket, men i oppstyret eksploderte den dødes mage og sendte en sky av råttenskap ut over gulvet.

Stanken jaget gjest­ene på flukt. Siden måtte to munk­er lirke liket på plass. Dermed fikk Vilhelm hvile i fred.