Douglas MacArthur: Militært geni led sit største nederlag
Høsten 1950 er Douglas MacArthur en levende legende. Under andre verdenskrig knuste han Japans hær, og nå står han klar til å felle det kommunistiske Nord-Korea. Bare to ting står i veien: 300 000 kinesere og geniets sviktende dømmekraft.

Ryktene svirrer blant soldatene i 8. kavaleriregiment: En sørkoreansk divisjon skal ha blitt overrumplet og massakrert av kinesere.
Det skal visstnok ha skjedd en for en knapp uke siden. Kalenderen viser 1. november 1950, og amerikanere, sørkoreanere og soldater fra flere andre land rykker så raskt frem som NordKoreas snødekte fjell tillater.
General Douglas MacArthur, sjefen for den mektige FN-styrken, har beordret full fart nordover – helt til elven Yalu, som utgjør grensen til Kina.
Målet er å kaste ut kommunistene og gjenforene Korea til ett land. MacArthur har lovet seier før jul, og scenariet virker realistisk, for den beseirede nordkoreanske hæren gjør ingen nevneverdig motstand lenger. Kulde og snø er nå de største hindringene.
Til tross for frosten er soldatene i 8. kavaleriregiment derfor optimistiske da de går til ro ved landsbyen Unsan.
Plutselig brytes stillheten av skingrende toner fra fjellsidene. Det høres ut som en slags sekkepipe, tenker noen.
Men det er signalhorn amerikanerne hører. De blåser til angrep, og like etter kommer en menneskemengde løpende ut av mørket. Kineserne angriper fra tre sider samtidig og bryter uten vanskeligheter gjennom de amerikanske stillingene.
Lenger bak forsøker noen soldater å danne en ny linje, men de er sjanseløse. De fremadstormende kinesiske soldatene lar seg ikke stanse. Flukt er nå eneste utvei.
En amerikansk offiser samler en konvoi på ti lastebiler og beordrer tilbaketog. Men det er akkurat det kineserne har regnet med, og de ligger i bakhold lenger fremme.
Maskingeværsalver pisker gjennom kjøretøyene, og bare noen få amerikanere overlever massakren.
Ved soloppgang eksisterer ikke 8. kavaleriregiment mer. De amerikanske soldatene er drept, fanget eller på flukt i små grupper – til fots og uten våpen. Kineserne har trukket seg tilbake til de utilgjengelige fjellene.
Kanskje var overfallet ved Unsan en advarsel til general MacArthur om at han skulle stoppe fremrykningen. Men han tolker ikke situasjonen slik.
Koreakrigen er så godt som vunnet, fastslår MacArthur fra hovedkvarteret sitt i Tokyo, 2500 kilometer unna. Vel har et par kinesere blandet seg inn, men det gjør ikke noe til eller fra.
Offensiven skal fortsette. Hovmodet hans skal vise seg å koste soldatene i Korea dyrt.