Elitesoldaten Kim Shin-jo ble tatt til fange og valgte senere å samarbeide med sørkoreansk politi.

Fra soldat i Nord-Korea til prest i Sør-Korea

I 1968 ble 31 elitesoldater fra Nord-Korea sendt til Sør-Korea for å snikmyrde president Park Chung-hee. Aksjonen slo feil, og løytnant Kim Shin-jo ble tatt til fange. Da han to år senere ble statsborger i Sør-Korea, ble familien hans henrettet.

Unngår straff for drapsoppdrag

I januar 1968 flykter den nordkoreanske elitesoldaten Kim Shin-jo opp i fjellene utenfor Seoul. Attentatoppdraget hans har mislyktes, og tusenvis av amerikanske og sørkoreanske soldater er etter ham. Den 27 år gamle løytnanten blir tatt til fange og avhørt. Han forteller at han kom for å drepe presidenten, Park Chung-hee. Kim Shin-jo velger å samarbeide med militæret og slipper straff.

Familien i Nord-Korea henrettes


To år senere får Kim Shin-jo sørkoreansk statsborgerskap. Han er forundret og rørt over den gode behandlingen han har fått i landet. Hjemme i Nord-Korea blir familien hans offentlig henrettet for hans forbrytelse. Syk av sorg vurderer han selvmord, men tyr i stedet til kristendommen. I 1997 blir han prest i en protestantisk kirke i Sør-Korea.

Se avhopperen fra Nord-Korea fortelle sin utrolige livshistorieLes mer om oppdraget


Last ned og les hele historien om det nordkoreanske attentatforsøket fra Historie nr. 1/2015.


NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i