Custer var "en løgnaktig og samvittighetsløs mann, hatet av samtlige andre offiserer", uttalte general Stanley som var Custers overordnede.

General Custer gjorde drukkenbolt til sjefspeider

Etter den amerikanske borgerkrigen fikk general George Armstrong Custer ry for å være en fremragende hærleder. Men han begikk en haug med feil i løpet av sin 19 år lange karriere.

18. november 2014

Sjefspeider angrep egne styrker


I 1868 la general Custer ut på vintertokt til Oklahoma. Målet var å angripe stammene Cheyenne, Kiowa og Comache der de lå i vinterleir. Indianernes hester skulle skytes og alle forsyninger brennes. Men først måtte Custer finne indianerne i en villmark på størrelse med England.

Custer utnevnte ”California Joe” Milner til sjef for speiderne, fordi han likte Milners smittende humør og mente at den fargerike Milner raskt kunne spore opp indianerne.

Men allerede like etter toktets begynnelse havnet Milner på villspor i forbindelse med en nattlig marsj. Sjefspeideren hadde drukket seg så full at han forvekslet Custers soldater med indianere og løp vilt skrikende frem mot dem. Før det kom til skyting fikk soldatene imidlertid overmannet den berusede speideren, men Milner var fortsatt så overbevist om at han befant seg midt i et angrep på indianere, at Custer til slutt måtte binde ham fast til et muldyr.

Etter episoden ble Custer nødt til å utnevne en ny sjef for speiderne.

Komiske feil var ikke det eneste som ga Custer riper i lakken. Brutalitet overfor egne soldater og hensynsløs gambling med deres liv og helse kastet mørke skygger over heltens karriere.

Les mer om general Custer og hans mangler her:

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i