Hushjelp trakk teppet bort under toppspion

Selv om Sveriges mest beryktede spion var vant til å se seg over skulderen, hadde ikke Stig Wennerström sett for seg at han skulle bli avslørt av en person fra sin egen husstand.

Ørnen håndhilser i full offentlighet på sin kontakt i KGB, forsvarsattaché Vitalij Nikolskij.

Sveriges mest beryktede spion, Stig Wennerström, lurte i årevis sitt land og ga videre kostbar, fortrolig informasjon om det svenske forsvaret til Sovjetunionen. Da han likevel ble avslørt, skyldtes det at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo fikk hjelp fra en person fra spionens innerste krets.

Wennerström under mistanke

I mai 1963 ble Wennerströms hushjelp Carin Rosén kontaktet av Säpo, som forklarte at Wennerström var under mistanke for spionsje. Den neste måneden avslørte hun at oberst Wennerström hadde et hemmelig rom på loftet der det blant annet sto en radio. Frekvensene sendte hun videre til Säpo, som dermed kunne slå fast at spionen opprettholdt forbindelse til Sovjetunionen via kontakter i Øst-Tyskland.

Hushjelpen trakk endelig teppet vekk under toppspionen 19. juni. Da fant hun noen ruller med film og sendte én videre til Säpo. Filmen viste seg å være full av fortrolige opplysninger, og Säpo hadde nå bevisene de trengte. En av Sveriges verste forrædere var avslørt.