Stalin var ­Sovjetunionens ­ubestridte leder i mer enn 30 år. 

© Getty Images

Hva døde Josef Stalin av?

Josef Stalin ble funnet bevisstløs i 1953, men på grunn av diktatorens frykt for et legekomplott gikk det over en dag før eksperter ble tilkalt.

11. april 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

De siste årene av sitt liv fikk ­Sovjetunionens sterke leder stadig svakere helse. 

Fra 1946 og frem til sin død holdt Josef Stalin bare tre taler og brukte nesten halvparten av tiden i feriehuset sitt i Georgia. 

Stalin fryktet legekomplott

Stalin var mistroisk til leger, og paranoiaen nådde nye høyder i 1952. 

Da ble diktatoren overbevist om at en gruppe jødiske leger konspirerte for å drepe kommunistiske ledere. Flere hundre leger ble arrestert og tvunget til å innrømme sine ugjerninger under tortur. 

Stalin døde imidlertid før rettssakene kom i gang, og alle legene ble frifunnet kort etter.

Den sovjetiske legen som «avslørte» komplottet, mottok Leninordenen.

© Istorik

Diktatoren gled inn og ut av bevissthet

1. mars 1953, etter en fyllefest natten før, fant Stalins vaktpersonale ham bevisstløs på gulvet. Diktatoren ble båret opp i en sofa, men det gikk over en dag før eksperter ble tilkalt. 

Alle visste hvor mistroisk Stalin var til leger, og frykten for diktatorens vrede hvis han plutselig våknet opp, lammet folkene rundt ham.

Da Stalin endelig fikk tilsyn, konstaterte legen at han hadde hatt et kraftig slag. Diktatoren gled inn og ut av bevissthet de neste fire dagene og døde ­5. mars, 74 år gammel.

Obduksjonen viste at Stalin døde av hjerneblødning – sann­synligvis som følge av åreforkalkning i hjernen. Moderne historikere har ment at han kan ha blitt forgiftet. 

Diktatoren hadde mange skavanker

  1. Som seksåring ble Stalin syk av kop­per, noe som ga ham flere arr i ansiktet. Disse ble alltid dek­ket på offisielle portretter.

  2. Etter at han ble kjørt ned av en hes­te­vogn som 12-åring, var Stalins venstre arm kortere enn den høyre og hadde dårlig bevegelighet.

  3. Åreforkalkning i Stalins hjerne kan ha medvirket til hans mentale ustabilitet og økende paranoia de siste årene av hans liv. 

Kanskje du er interessert i