National Maritime Museum, Greenwich, London, Greenwich Hospital Collection

Hvordan mistet admiral Nelson armen sin?

Det gikk bare en halv time fra admiral Nelson fikk fjernet den istykkersprengte armen uten bedøvelse til han sto kampklar igjen.

Den høyt dekorerte admiralen Horatio Nelson var allerede en britisk sjøhelt da han ledet et stormangrep på den spanske øya Tenerife 24. juli 1797.

Men da Nelson gikk i land, ble han fanget i forsvarernes kuleregn. Ett av skuddene traff admiralen og knuste knokkelen i høyre arm like over albuen og førte til en voldsom blødning.

Den 38 år gamle Nelson ble i all hast brakt tilbake til flaggskipet HMS Theseus, der han ga skipslegen ordre om å fjerne den blodige, lemlestede armen med ordene: “Doktor, jeg vil gjerne ha dette ubrukelige kjøttstykket fjernet.”

Inngrepet ble gjort uten bedøv­else, og Nelson skal bare ha klaget på at legen ikke hadde varmet opp de kalde knivene sine på forhånd.

Nelson manglet øye, arm og tenner:

Nelson var en av historiens største sjøhelter, men han holdt flere ganger på å miste livet.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Det høyre øyet mistet Nelson under kamper på Korsika i 1794 da en kanonkule slo ned nær ham. Nedslaget sendte sand og stein i øyet på sjøhelten.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Hodet ble truffet av en jernsplint fra en eksplosjon under slaget ved Nilen i 1798. En stor hudflik løsnet i pannen, men ble sydd på plass av skipslegen.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Tennene falt ut da Nelson fikk skjørbuk i 1780 og tannkjøttet ble ødelagt. Han ble også hjemsøkt av dysenteri, gul feber og malaria flere ganger.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Lungen, ryggraden og flere ribbein ble truffet av en kule fra en fransk skarpskytter under slaget ved Trafalgar i 1805. Kulen ødela lunge­pulsåren, og Nelson blødde i hjel.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Magepine og oppkast forfulgte Nelson hele livet. Han var plaget av daglig sjøsyke – til tross for at han i perioder var flere måneder til sjøs.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Etter operasjonen ble underarmen – i overensstemmelse med tradisjon­ene til sjøs – kastet over bord før Nelson på ny satte kurs mot land. Allerede en halv time senere var admiralen tilbake på slagmarken, der han igjen strødde om seg med ordrer.

Men Nelsons store kampiver var forgjeves. Britene led et ydmykende nederlag og ble nødt til å forlate Tenerife igjen.

Den amputerte armen var ikke Nelsons eneste krigsskade. Han ble såret flere ganger i kamp og overlevde bl.a. et skudd i pannen, og han mistet et øye på Korsika.

Men i 1805 var det slutt på hellet. Nelson ble dødelig såret av et skudd i slaget ved Trafalgar.

Se bildene fra slaget ved Trafalgar: