Kublai Khan satt på tronen som sin tids mektigste konge. Han gikk for å være en fremsynt og tolerant leder.

Kublai Khan: Verdens mektigste manm

Kublai ga sine nye undersåtter en overraskelse da han i 1279 erobret det kinesiske riket. Han innførte reformer ingen hadde sett maken til, og plutselig kunne folket nyte godt av folkeskoler, nye veier og religionsfrihet.

Kublai Khan beleirer "nøkkelen" til Kina

Armen på den enorme katapulten utløses med voldsom kraft, og en stor stein suser mot den kinesiske byen Xiangyangs befestninger. Steinen treffer bymuren med et brak, og opp stiger en sky av støv.

"Bråket fikk himmel og jord til å skjelve, og alt prosjektilet traff, ble ødelagt", skriver et øyenvitne. Den mongolske herskeren Kublai Khans hær har beleiret byen i fem lange år - siden 1268. Flere ganger har de kinesiske styrkene klart å bryte gjennom mongolenes linjer og levere forsyninger til innbyggere og soldater.

Men nå har Kublai tilkalt arabiske eksperter. De bygger tunge kastemaskiner med en ødeleggelseskraft murene ikke kan stå imot, og i slutten av mars 1273 overgir byen seg endelig. Xiangyang er nøkkelen til Kina, og nå ligger det store landet åpent for mongolenes fremrykning.

Kublai Khan er den idelle leder


Det er kinesernes verste mareritt som blir til virkelighet. I flere hundre år har de fryktet hestefolket fra nord, og nå er disse barbarene i ferd med å erobre hele riket. Mange millioner kinesere frykter for fremtiden. Men de får seg en overraskelse. Kublai Khan har nemlig, stikk i strid med omverdenens forventninger, gitt soldatene sine ordre om verken å plyndre eller utsette sivilbefolkningen for noe.

Snart må kineserne erkjenne at de aldri har hatt det bedre: Kublai Khan er den ideelle statslederen. Men det er ikke ren og skjær godhet som driver den nye herskeren. Kublais milde taktikk skal bidra til å gjøre en storstilt fremtidsplan til virkelighet: Han vil erobre hele verden.

Les hele artikkelen om en av historiens mektigste og mest progressive herskere her.NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i