I 1814 må en hardt presset Napoleon skrive under traktaten som fratar ham Frankrikes trone.

Napoleon prøver å begå selvmord

En rekke ydmykelser både på slagmarken og ved forhandlingsbordet driver Napoleon Bonaparte til å forsøke å begå selvmord i april 1814. Men selv ikke det lykkes han med.

Napoleon tømmer en flaske opium

Tidligere på dagen undertegnet Napoleon traktaten som fratok ham retten til Frankrikes trone. Han får ikke engang oppholde seg på fastlandet lenger, men må dra i eksil på øya Elba.

Han har tilbrakt kvelden i selskap med sin siste trofaste venn, Caulaincourt, men er nå alene. I feltvesken finner han flasken med opium som han fikk av sin livlege to år tidligere før felttoget mot Russland. Han setter flasken for munnen og tømmer den.

Napoleon vil dø

Caulaincourt hører støy fra keiserens soverom og skynder seg inn til Napoleon som ligger i voldsomme kramper på gulvet. Caulaincourt vil tilkalle legen, men Napoleon gir ham ordre om å la være. Caulaincourt nøler, men gjør det likevel.

Da legen kommer, ber Napoleon om mer opium. Det gamle opiumet er ikke lenger kraftig nok til å ta livet av ham. Legen nekter og flykter fra stedet.

"Så vanskelig det er å dø! Hvor enkelt hadde det ikke vært å dø på slagmarken!" klager Napoleon.

Vil du lese mer om Napoleon?

Få hele artikkelen om den beseirede krigsherrens svarteste øyeblikk i Historie nr. 9/2014:

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i