Everett Collection/Shutterstock

Aktivister erklærer Napoleon krig

Mens Frankrike gjør seg klar til å minnes at det er 200 år siden Napoleon døde, har aktivister gått på offensiven. Frankrike må ikke hylle “et ikon for hvitt overherredømme,” mener de. Men hva mener du? Stem sist i artikkelen.

En rekke planlagte markeringer av 200-året for Napoleon Bonapartes død den 5. mai har møtt sterk kritikk og risikerer å få sitt helt eget Waterloo. Aktivister mener nemlig at det vil være “en forbrytelse” å minnes den tidligere keiseren og kaller ham “rasist, sexist, despot og massemorder”.

Vreden skyldes spesielt at Napoleon gjeninnførte slaveriet i 1802 til tross for at det var blitt avskaffet under revolusjonen åtte år tidligere. Derfor har en gruppe ansatte på Grande Halle de la Villette, hvor den store utstillingen om Napoleon er planlagt, truet med å streike, mens de franske myndighetene har høynet sikkerheten av frykt for hærverk.

Men var Napoleon egentlig en skurk eller en helt? Døm selv.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleons store bedrifter

Men. Napoleon var ikke bare en stor feltherre og samfunnsreformator. Krigene hans kostet millioner av menneskeliv, han opprettet en totalitær politistat – og gjeninnførte slaveriet:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleons kjeltringstreker