Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aktivister erklærer Napoleon krig

Mens Frankrike gjør seg klar til å minnes at det er 200 år siden Napoleon døde, har aktivister gått på offensiven. Frankrike må ikke hylle “et ikon for hvitt overherredømme,” mener de. Men hva mener du? Stem sist i artikkelen.

Everett Collection/Shutterstock

En rekke planlagte markeringer av 200-året for Napoleon Bonapartes død den 5. mai har møtt sterk kritikk og risikerer å få sitt helt eget Waterloo. Aktivister mener nemlig at det vil være “en forbrytelse” å minnes den tidligere keiseren og kaller ham “rasist, sexist, despot og massemorder”.

Vreden skyldes spesielt at Napoleon gjeninnførte slaveriet i 1802 til tross for at det var blitt avskaffet under revolusjonen åtte år tidligere. Derfor har en gruppe ansatte på Grande Halle de la Villette, hvor den store utstillingen om Napoleon er planlagt, truet med å streike, mens de franske myndighetene har høynet sikkerheten av frykt for hærverk.

Men var Napoleon egentlig en skurk eller en helt? Døm selv.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleons store bedrifter

Han var en mester på slagmarken, gjorde opp med overklassens privilegier og utbredte tankene om likhet og frihet til store deler av Europa.

 • Et geni på slagmarken

  Napoleon rakk å utkjempe 60 større slag. Av dem tapte han bare syv. Tross hans rykte som krigersk erklærte Napoleon bare to kriger mens en koalisjon av fiender erklærte ham krig syv ganger. Da erkerivalen hans, hertugen av Wellington, ble spurt hvem som var tidens største general, svarte han: “I denne tidsalder, i tidligere tidsaldre, i enhver tidsalder: Napoleon.”

 • Reddet republikkens idealer

  Uten Napoleon ville den franske republikk og dens frihets- og likhetsprinsipper sannsynligvis ikke ha overlevd.

 • Gjorde alle like for loven

  Keiseren sto bak Code Napoléon – den mest omfattende lovsamlingen siden Romerrikets fall. Lovsamlingen avskaffet bl.a. aristokratiets privilegier, bestemte at jobber bare skulle tildeles på bakgrunn av søkerens evner og gjorde det lovlig for ektepar å skilles. Code Napoléon ble senere tatt i bruk i mange andre land.

 • Reformerte utdanningssystemet

  Napoleon gjennomførte storstilte skolereformer som ble grunnlaget for våre dagers utdanningssystem i Frankrike og store deler av Europa.

 • Hjalp religiøse minoriteter

  Ved siden av å innføre religionsfrihet var det også Napoleon som avskaffet de lovene som forlangte at jøder skulle bo i ghettoer. Han utvidet også deres karrieremuligheter og rett til privat eiendom.

 • Skapte egyptologien

  Under Napoleons erobring av Egypt hadde han med en hærskare av vitenskapsfolk som undersøkte alt fra mumier til templer. Arbeidet munnet ut i et monumentalverk på 24 bind som ble grunnlaget for faget "egyptologi”. Under ekspedisjonen til Egypt fant folkene hans også den berømte Rosettasteinen som ble nøkkelen til å avkode hieroglyfene.

Men. Napoleon var ikke bare en stor feltherre og samfunnsreformator. Krigene hans kostet millioner av menneskeliv, han opprettet en totalitær politistat – og gjeninnførte slaveriet:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleons kjeltringstreker

 • Badede Europa i blod

  Napoleon forførte franskmennene med propaganda. Derfor manglet han aldri soldater til krigene sine, som skal ha kostet nesten seks millioner mennesker livet – derav ca. en million franskmenn.

 • Gjeninnførte slaveriet

  I 1794 hadde Frankrike frigitt alle slaver, men etter flere opprør gjeninnførte Napoleon slaveriet i de franske koloniene i 1802. Han håpte bl.a. at gjeninnføringen av slaveriet ville få de franske bosetterne til å vende tilbake til koloniene, der de forsvarte Frankrikes interesser mot britene bedre enn de svarte.

 • Nedslakting av opprørere i koloniene

  Da slavene på Haiti gjorde opprør i 1802, sendte Napoleon en hær som ifølge historikeren Claude Ribbe forsøkte å utrydde opprørerne for i stedet å importere nye, mer medgjørlige slaver.

 • Gjorde ingenting for likestillingen

  Napoleon holdt mange av den franske revolusjons prinsipper i hevd, men forrådte dem også. Bl.a. gjeninnførte han et system som gjorde det mulig for de rike å unngå militærtjeneste. Dessuten gjorde han ingenting for å fremme likestilling mellom kjønnene.

 • Oppførte seg despotisk

  Under Napoleon fikk man en nesten totalitær stat der spioner holdt øye med befolkningen og pressen ble strengt styrt. Bare i Paris falt antallet aviser fra over 60 i 1799 til bare fire i 1814.

 • Sendte sin hær i døden

  Tross sine rådgiveres advarsler angrep Napoleon Russland i 1812. Hans blinde og i dette tilfellet sterkt overdrevne tiltro til egne evner endte med å koste nesten 500 000 franske soldater livet i en bitter kamp mot sult, kulde og sykdommer.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul