Bridgeman

Derfor tapte Napoleon slaget ved Waterloo

Napoleon var helt ukjent med den nye strategien hans største rival, Wellington, hadde lagt ved Waterloo. Det kostet ham seieren.

  1. juni 1815 møtte de militære geniene Napoleon og Wellington hverandre for første og siste gang i slaget ved Waterloo i Belgia.

Napoleon vs. Wellington

© Jacques-Louis David/Wikimedia Commons

KANONKONGEN

  • Lite kunnskap om fienden
  • Undervurdering av Wellington
  • Elitestyrker sviktet

Derfor tapte Napoleon:

Den franske keiseren ante ingenting om Wellingtons nye defensiv. Da hans sedvanlige overraskelsesangrep gikk i vasken og kolonneformasjonen sviktet, rakk han ikke å vinne før 40 000 prøyssiske soldater fikk hans siste håp, elitekorpset, til å flykte.

©️ Jacques-Louis David

© Thomas Lawrence/Wikimedia Commons

FORSVAREREN

  • Dyktig strateg
  • Fikk hjelp fra allierte
  • Godt forberedt

Derfor vant Wellington:

Wellington tenkte ut nye posisjoner til forsvaret sitt og lurte Napoleon. Han fikk dessuten hjelp fra nesten 100 000 allierte soldater.

©️ Thomas Lawrence

Men den franske keiseren hadde gått glipp av nyheten om den britiske hertugens nyeste strategi, og tapte mot sin største rival.

Wellington hadde som første strateg plassert soldatene sine i helningen bak et høydedrag i stedet for på toppen av bakken.

Overraskelsesangrep lurte Napoleon

Posisjonen lurte den gammeldagse Napoleon da han om ettermiddagen ga styrkene sine ordre om å angripe de alliertes belgiske soldater, for da styrkene hans gikk til angrep, sprang de til da skjulte britiske soldatene opp på bakketoppen og skjøt med musketter mot de franske soldatene.

Det utviklet seg til et blodbad på de belgiske jordene, og da flere allierte styrker stormet inn senere på kvelden, var Napoleon dømt til å tape.