Da hertugen av Wellington ble spurt hvem han anså som den største hærføreren i historien, var han ikke i tvil: «I vår tid, i gammel tid, til alle tider – Napoleon».
Uttalelsen var selvsagt en spissfindig måte å rose seg selv på, ettersom hertugen var en av få generaler som beseiret Napoleon på slagmarken.
Han er imidlertid ikke den eneste som har beundret den franske generalen og keiseren, som hadde en taktikk og en lederstil som påvirker måten hærer blir ledet på selv i dag.
Kjempet seg opp
Napoleon Bonaparte ble født under kår som var alt annet enn lovende: en lavadelig familie på Korsika, der han i ung alder mistet sin far og ble familiens overhode.
Napoleon ble utdannet ved franske militærskoler og brukte i flere år talentet til å kjempe for et selvstendig Korsika.
Men han støttet samtidig den franske revolusjonen, og det store karrieregjennombruddet kom da republikanerne skulle gjenerobre havnebyen Toulon fra britiske tropper.
Den 24 år gamle Napoleon la en plan der de franske troppene ved å erobre en strategisk høyde kunne dominere byens havn med kanoner, slik at de britiske skipene måtte trekke seg tilbake. Kort etter ble han utnevnt til brigadegeneral.
Politikerne i Paris la også merke til den dyktige hærlederen, og da landet et par år senere var truet av en østerriksk hær, ble Napoleon satt til å lede forsvaret. Han knuste fienden og kunne i 1797 dra til Paris for å bli feiret.
To år senere sto Napoleon bak et statskupp der han tilranet seg makten i Frankrike. Og i 1804 lot han seg utrope til keiser Napoleon 1. og ble kronet av paven i Notre-Dame-kirken i Paris.
Hans tid ved makten var preget av krigføring: Østerrikske stormløp ble etterfulgt av prøyssiske og russiske angrep – men alle som en ble fiendene slått tilbake.