Jacques-Louis David, Belvedere, Shutterstock

Parfyme tok livet av Napoleon

I 200 år har eksperter helt oversett den innlysende forklaringen på at Napoleon bare ble 51 år. Det mener britisk kjemiker.

Den 5. mai var det 200 år siden Napoleon Bonaparte døde i fangenskap på øya St. Helena i Sør-Atlanteren. Siden den gang har eksperter og konspirasjonsteoretikere lurt på hva som kostet ham livet.

Teoriene har bl.a. kretset om giftdrap og dampene fra arsenikkholdig tapet. Noen mener rett og slett at Napoleon ikke døde på St. Helena, men at han stakk av til Amerika.

Professor og kjemiker Parvez Haris ved De Montfort-universitetet i Leicester mener nå at han kan avvise alle disse forklaringene.

“Etterforskerne har virkelig oversett det opplagte når det gjelder Napoleons død”, forklarer professoren.

Allerede under obduksjonen i 1821 fant Napoleons livlege spor av magekreft. Livlegen laget også denne dødsmasken av den avdøde keiseren.

© Rama/Public domain

Napoleons renslighet ble oversett

“Det de har oversett, er de enorme mengdene eau de cologne som Napoleon smurte over hele kroppen. I minst 20 år badet han i den hver dag, helte parfymen over hodet og – i noen tilfeller – slikket den bokstavelig talt i seg”, forklarer Haris.

“Det er velkjent at Napoleon hadde med seg parfyme under sine militære felttog. Opptegnelser viser at han brukte tre flasker om dagen mens det nå for tiden er normalt at folk bruker ca. en flaske i året”, skriver Haris.

Napoleon ble derfor utsatt for en overdose av essensielle oljer og andre hormonforstyrrende stoffer. Dette svekket keiserens immunforsvar og bidro til at han utviklet kreft, mener Haris.