Patton risikerte å bli kastet ut av hæren hvis hans overordnede fant ut hva kommandostyrkens virkelige mål var.

Patton skremte vannet av Hitler

George S. Patton var en av USAs mest suksessrike generaler under andre verdenskrig – og også en av de mest fargerike.

29. januar 2015 av Jannik Petersen

Patton valset over Europa

"Bare en død tysker er en god tysker" var et av general Pattons mange spissformulerte mottoer. Som leder av USAs 3. armé underla han seg større arealer enn noen annen av de allierte generalene under frigjøringsfelttoget i Frankrike i 1944. Den 58-årige strategen hadde allerede bevist sin nytteverdi under kampene mot Rommels panserstyrker i Nord-Afrika i 1942 og erobringen av Sicilia i 1943, men etter landgangen i Frankrike viste han virkelig hva han dugde til.

Med dristige lynangrep erobret han i løpet av 280 dager 12 000 byer fra den tyske okkupasjonsmakten. Fra Atlanterhavskysten valset Patton over Frankrike og Sør-Tyskland og sto foran byportene i Praha i datidens Tsjekkoslovakia da Nazi-Tyskland kapitulerte.

Nådeløs med stridsvogner

Pattons yndlingsvåpen var stridsvogner, med dem kunne han i stor fart og med støtte fra jagerfly overraske fienden med raske fremstøt. Mens andre generaler med bekymring prøvde å sikre sårbare flanker, demonstrerte Patton fryktløshet når han angrep. "Flanker? Før fienden klarer å finne mine flanker, har jeg skåret halsen over på horungen," sa en flirende general Patton under en av de mange muntre pressekonferansene han elsket å holde etter erobringen av enda en by.

"Han var en perfekt leder i strid. Det er ingen overdrivelse å hevde at Patton skremte vettet av enhver fiende," understreket general og senere president i USA, Dwight D. Eisenhower, som var Pattons overordnede og øverstkommanderende for de allierte styrkene i Europa. Adolf Hitler hadde også den største respekt for Pattons evner og kalte ham "den gale cowboygeneralen".

Patton om sine fargerike uttalelser

Om sine mange fargerike og nå og da vulgære uttalelser betrodde Patton seg til en journalist i 1945: I krig må en hærfører så godt som daglig sende sine menn av sted mot den sikre død. Noen av dem er nære venner, men alle er hans ansvar. Han må være hjerteløs for ikke å få lyst til å sette seg rett ned og hulke som et barn, men det går ikke. I stedet spankulerer han omkring med fremskutt hakeparti og banner.

Deretter tilføyde Patton med et smil: "Noen av bemerkningene jeg nå og da serverer, er resultatet av at jeg ganske enkelt blir revet med av min egen veltalenhet."

Tre ting du ikke visste om Patton

  • Patton holdt på å bli kastet ut av hæren i 1943 da han dro til en innlagt soldat under et besøk på et militærsykehus. Patton kalte ham en feiging som ikke våget å gå i strid. Saken ble dysset ned, og general Eisenhower forlangte at Patton skulle bidra under frigjøringen av Frankrike.


  • Patton var med og nedkjempet den meksikanske geriljalederen Pancho Villa som dro på tokt inn over grensen til USA i 1915 og 1916. Etter slaget ved Columbus da han egenhendig drepte en annen av geriljalederne, Julio Cardenas, bandt Patton liket fast til panseret på bilen sin og kjørte hjem i triumf.


  • Under første verdenskrig var Patton den første amerikanske offiseren som noen gang ledet en stridsvognenhet.


NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i