The Yorck Project & Marc Beech
Napoleon Hitler

Var Napoleon like ille som Hitler?

Ifølge regissøren av en ny storfilm om Napoleon Bonaparte var den franske nasjonalhelten like brutal og diktatorisk som Hitler. Men historikerne er langt fra enige.

"Jeg sammenligner ham med Aleksander den store, Adolf Hitler og Stalin. Hør her, han har mye dritt på samvittigheten."

Det sa den britiske filmregissøren Ridley Scott til filmmagasinet Empire i forkant av premieren på storfilmen Napoleon.

Det var særlig sammenligningen med Hitler som nesten satte fyr på Frankrike, der Napoleon fortsatt regnes som en nasjonalhelt.

Sammenligningen er ikke tatt helt ut av løse luften. Napoleons store suksess på slagmarken gjorde ham til et forbilde for blant andre Adolf Hitler, og i årenes løp har flere bøker forsøkt å sammenligne de to mennene.

I 2005 kom for eksempel boken "Le Crime de Napoleon" (Napoleons forbrytelse) av den franske forfatteren Claude Ribbe. Han argumenterte for at Napoleon hadde beordret opp mot 100 000 slaver drept på Haiti etter voldsomme slaveopprør. Ribbe skriver også at Napoleons soldater brente svovel for å lage dødelig svoveldioksidgass, som de brukte til å drepe slaver etter å ha sperret dem inne i lasterommene på skipene sine - og dermed skapte de de første gasskamrene.

Boken vakte ramaskrik i Frankrike og ble kraftig kritisert av flere historikere for å ha så få kilder at den "ikke var en historiebok".

Napoleon og Hitler, russisk propaganda

Russerne var noen av de første til å gjøre sammenligningen. På denne propagandaplakaten fra 1941 står det: "Napoleon ble beseiret, det samme vil skje med den arrogante Hitler."

© Kukryniksy

Historiker: Napoleon var ikke skyldig i folkemord

Historikere er generelt enige om at det er en grov forenkling av historien å sammenligne Napoleon med Hitler.

For selv om Napoleon utvilsomt var brutal og hensynsløs, levde de fleste vanlige mennesker i relativ fred under hans styre.

"Napoleon hadde mange feil og var en avskyelig person, men raseideologien som lå til grunn for naziregimet, fantes rett og slett ikke. Napoleon er ikke skyldig i folkemord, deltok ikke i store utrenskninger, og antallet politiske fanger under hans regjeringstid er begrenset. Å sammenligne ham med Hitler eller Stalin er historisk nonsens", sier historikeren Charles Esdaile fra University of Liverpool, som har skrevet flere bøker om Napoleon, til det britiske mediet BBC.