Video: Djengis Khan angriper Beijing med nye og effektive våpen

Mongolene var vant til å kjempe på hesteryggen med pil og bue, men i 1214 da Djengis Khan bestemte seg for å erobre Kinas hovedstad, måtte han finne en ny taktik. Løsningen ble å sulte ut byen og kopiere kinesernes våpen.

2. mars 2015

Djengis Khans nye våpen

Mongolkrigerne var vant til å angripe hurtig som vinden; de var ypperlige ryttere og bueskyttere. Men Beijing var omgitt av en kjempemessig bymur med 900 vakttårn. Det krevde nye og kraftigere våpen.

Rullende palisader

Fremst i angrepet kom kinesiske fanger som ble tvunget til å skyve frem palisadene. De pelsdekkede platene skulle beskytte krigerne bakenfor mot piler fra fiendens bueskyttere.

Stormstiger

12 m høye stiger passet perfekt murens høyde, og alle ble reist samtidig. Kinesiske fanger hadde den farlige oppgaven med å krype først opp. For det første nølte soldatene på muren med å drepe sine egne, for det andre sparte det livet til mange mongoler.

Katapulter

Mongolene bygde katapulter etter kinesisk modell og kastet stein og brennende trekubber inn over muren.

Rambukker

Byportene ble mast i stykker av tunge trestammer. Rambukkene hadde tak over seg, så mannskapet var beskyttet mot pilregn ovenfra.

Se hvor vilt det det gikk for seg i denne BBC-dokumentaren:


Les om beleiringen, grusomhetene og Djengis Khans snedige strategi fra Historie nr. 5/2015. Last ned artikkelen her.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i