Øverstkommanderende for de prøyssiske styrkene, prins Friedrich Karl, kommer seg tidlig opp på hesteryggen 18. april 1864.
Sammen med sin feltmarskalk Friedrich von Wrangel begir han seg denne morgenen mot dybbøltraktenes høyeste punkt, Avnbjerg.
Den 37 år gamle feltherren, som går under navnet «Den røde prins» på grunn av den røde husaruniformen han alltid bærer, er nervøs.
Han er redd for at danskene har flyktet fra skansene i løpet av nattens voldsomme bombardement og dermed skal berøve ham den ærefulle seieren han ser slik frem til etter to måneders beleiring.
Oppe på Avnbjerg beroliger en brigadesjef Den røde prins om at danskene fremdeles bemanner skansene, til tross for de mange tusen granatene som har haglet over forsvarsstillingen Dybbøl siden klokken fire om morgenen.
Prester velsigner soldatene
Mens Den røde prins kjenner lettelsen skylle gjennom seg, er stemningen nede i de prøyssiske løpegravene trykket og preget av frykt.
Der, få hundre meter fra de danske skansene, ligger 11 000 prøyssiske soldater.
Om et øyeblikk skal de strømme ut i åpent lende og storme Dybbølstillingen.
Kaspar Honthumb, som er geværsoldat i 53. regiment, kikker nervøst over kanten, der han ser granatene dundre inn i de danske skansene.
Så vender han blikket mot kameratene i løpegraven. Noen ser redde ut. Andre sitter i stille resignasjon. Andre igjen er ville i blikket. Gjennom de lange rekkene med soldater beveger feltprestene seg.
Like før klokken ti når en av dem, pastor Müller, frem til Honthumbs kamerater i 1. kompani.
«Med få ord fortalte han oss om vår oppgave og mål, hvorpå han gjorde korsets tegn og ga oss syndsforlatelse. Mange fikk blanke øyne og vi tenkte stille på evigheten og forgjengeligheten», mintes den prøyssiske geværsoldaten.
En feltprest kommer også forbi menig Wilhelm Gather og hans tropp. «Prestens stemme skjelver og fylles med vemod. Vi blir tankefulle, og her og der ser man en med en tåre i øyekroken. Vi trykker hverandres hender. Sier 'farvel, kamerat'».
Samtidig med prestenes velsignelser blir det prøyssiske bombardementet trappet opp.
Klokken er fem på ti, og granatene faller tett. Støyen er nå så øredøvende at soldatene «ikke lenger kan telle kanonskuddene».
Stillheten som følger på slaget ti, er like surrealistisk som den er kortvarig. Et øyeblikks stillhet – det er alt. Så høres kommandorop. På toppen av Avnbjerg reiser prins Friedrich Karl seg i stigbøylene, svinger sabelen og roper: «Til angrep!»