Aprilsnarr: Tempelriddere funnet i isolert dal – visste ikke at korstogene er over

Aprilsnarr! Historien har ingenting med virkeligheten å gjøre, men den får nå stå der likevel.

2. april 2013 av Jeppe Nybye

Tempelriddere angrep syriske opprørsstyrker

De syriske opprørsstyrkenes talsperson Taj al-Hasani meldte i går 31. mars om betydelige tap etter kamper i en avsidesliggende dal i Syria cirka 50 km fra landsbyen Al-Sukhnah. Det pågår en blodig borgerkrig i landet, og meldinger om store tap av mannskaper kommer sjelden overraskende. Men hvem som sto bak det vellykkede angrepet, kom som en gedigen overraskelse. Det dreier seg nemlig om tempelriddere som har levd i dalen uten kontakt med omverdenen siden slutten av 1200-tallet.

Ridderne har levd i avsides dal i århundrer

Tempelridderne var krigermunker som alltid deltok i første rekke i kampene under korstogene da de kristne forsøkte å erobre Midtøsten fra muslimene. Det viste seg å være en umulig oppgave, og i 1291 falt tempelriddernes siste skanse i Tartus i Syria.

Men nå har det altså vist seg at en liten gruppe tempelriddere flyktet til den avsidesliggende dalen nær Al-Sukhnah. Der har de levd i århundrer, fått barn og forberedt seg til den endelige kampen mot islam. Dalen egner seg meget godt som skjulested, og det er en av årsakene til at ridderne ikke tidligere er blitt oppdaget. Stedet er innhegnet av bratte fjell og er samtidig svært frodig, slik at ridderne kunne være selvforsynte.

Klare for det endelige oppgjøret

Etter sigende trodde tempelridderne at tiden var inne til det endelige oppgjøret 31. mars 2013. For nettopp den dagen tok syriske opprørsstyrker seg inn i dalen for å samle krefter etter flere dager med harde kamper mot den syriske regjeringshæren.

"Plutselig ble vi møtt av en skare menn til hest, kledd i kutter og ringbrynjer, som senket lansene og gikk til angrep," forteller Burhan Ghalioun – en sersjant som var til stede.

Burhan Ghalioun trodde først at han ble utsatt for en litt for drøy spøk, men da han så at flere av kameratene falt som ofre for tempelriddernes lanser, åpnet han straks ild mot angriperne. Etter en kortvarig, men hard trefning overga tempelridderne seg.

Språkprofessor måtte foreta avhørene

Deretter forsøkte opprørsstyrkene å foreta avhør av tempelridderne. Det viste seg imidlertid å være umulig fordi de ikke snakket arabisk, bare frankisk – et språk som ble snakket i det gamle Frankerriket. Men språkprofessoren Salam Idris kunne kommunisere med ridderne. De fortalte at de trodde opprørerne var utsendinger fra Saladin – en berømt arabisk hærfører i middelalderen.

Tempelridderne søker våpenhvile – og pavens tillatelse

Salam Idris har nå – til tempelriddernes himmelfalne overraskelse – forklart dem at korstogene tok slutt for mange hundre år siden. Etter denne beskjeden valgte ridderne å be om våpenhvile. Dessverre kan det vise seg å bli en tanke komplisert fordi de først må få kontakt med og bli innvilget tillatelse av paven til å legge våpnene ned – for det er i realiteten paven som er tempelriddernes overordnede. Med en nyvalgt pave som først må få overstått de offisielle forpliktelsene i forbindelse med innsettelsen, kan det vise seg å bli en langdryg affære. Inntil en avgjørelse foreligger, holdes ridderne internert i dalen, der man nå legger midlertidige sanitære bekvemmeligheter til rette for dem og deres familier, som for øvrig forbereder seg på en bratt lærekurve i tiden fremover.


Illustrert Vitenskap Historie vil i nærmeste fremtid sende en journalist til Syria for å forsøke å få til et intervju med tempelridderne.

Beseirede tempelriddere føres bort. De akter å søke om våpenhvile nå som korstogene er over.

Kanskje du er interessert i