Ronen Zvulun/REUTERS/Ritzau Scanpix
Arkeolog står med korsfarersverd i vannkanten

Dykker finner korsfarersverd i Israel

Dykkeren snublet over det sjeldne funnet på en kyststrekning som under korstogene var kjent som en beskyttet ankerplass.

Da hobbydykkeren Shlomi Katzin gikk i vannet utenfor byen Caesarea i Israel, håpet han å se noen flotte fisker. I stedet gjorde han et spektakulært funn i form av et langt sverd, som sannsynligvis har tilhørt en korsfarer på vei til Det hellige land.

Sverdet har ligget i vannet i nesten 1000 år og er fullstendig dekket av sedimenter av alger og snegler, som har dannet en tykk kappe utenpå sverdet. Og det er det som gjør funnet så fantastisk, forklarer Jacob Sharvit, som er leder for den marinarkeologiske avdelingen ved de israelske antikvitetsmyndighetene:

“Det er normalt å finne sverd som er i dårlig stand, men dette ble funnet under vann – og under vann ble det bevart i meget god stand.

VIDEO – se sverdet her:

Ankerplass bød på flere funn

Shlomi Katzin, som fant det én meter lange sverdet, har overrakt det til de israelske antikvitetsmyndighetene på den ene betingelsen at han kan få tatt et bilde av seg selv med sverdet i hånden, når det en gang er blitt renset og konservert.

Foruten sverdet fant Katzin også steinankre og rester av leirkrukker i kystområdet som under [korstogene] https://historienet.no/krig/korstog/korstogene-hellig-krig) var kjent som en sikker ankerplass i dårlig vær. Mellom 1096 og 1272 gikk tusenvis av korsfarere i land i Det hellige land her for første gang.

Når korsfarersverdet er blitt rengjort og røntgenfotografert, skal det stilles ut på det lokale museet.