R. Mikulski/DGA

Korsfarere led en grusom død

I Libanon har arkeologer gjort et makabert funn i to massegraver fylt med kristne riddere.

Nær middelalderborgen Sidon i Libanon er hele 25 skjeletter dukket opp. Funnet får arkeologer til å sperre opp øynene.

“Alle knoklene hadde stikk og snittsår fra sverd og økser. Soldatene hadde flest skader på ryggen, noe som indikerer at de ble angrepet bakfra – kanskje mens de prøvde å flykte. Plasseringen av skadene peker på at forfølgerne angrep dem til hest. Noen av mennene hadde også lesjoner i nakken – kanskje fordi de var blitt tatt til fange og halshugget”, forklarer utgravningslederen Richard Mikulski fra Bournemouth University.

En av korsfarerne skilte seg ut fordi han var blitt slaktet med overdreven brutalitet.

“(Han, red.) ble påført minst tolv alvorlige skader – så mange at det kan være snakk om et overkill. Det vil si betydelig flere hugg enn nødvendig for å drepe ham”, forklarer Mikulski.

For å få et overblikk markerte arkeologene alle korsfarernes skader på ett skjelett. Med gule og røde stjerner markerte de knokler som var blitt knust med slagvåpen, mens plusstegn viste stikksår.

© R. Mikulski

Begravelsesagenten var den franske kongen

DNA-analyser av de 25 skjelettene viser at de døde var franske korsfarere som omkom i løpet av 1200-tallet. Korsfarerfestningen i Sidon ble angrepet to ganger i løpet av 1200-tallet: I 1253 av mamelukkene og i 1260 av mongolene.

Hvis korsfarerne falt i 1253, kan det ha vært selveste den franske kongen, Ludvig 9., som la dem i massegraven. Ifølge middelalderskrifter dro kongen til Sidon etter slaget og begravde en masse råtnende lik.