battlebrickcustoms.com

LEGOs kamp mot krig

Du kan få både riddere, vikinger og røvere i LEGO, men selskapet setter grensen ved historiske begivenheter, krig og militære våpen – der må fansen klare seg selv.

Peter Eio var lamslått. Svaret fra LEGOs hovedsete i Billund var kort og kontant: ”Ikke tale om. Det kan du bare glemme.”

Direktøren for LEGO i USA hadde nettopp lagt frem ideen sin: å produsere LEGO-sett med Star Wars-tema. Året var 1997, og den etterlengtede oppfølgeren til den opprinnelige Star Wars-trilogien – "Episode 1: Den skjulte trussel" – er på vei.

Vi har en mangeårig politikk om ikke å utvikle sett som inneholder militære kjøretøy. Pressesjef i LEGO, Benjamin Hjort

Eio mente at LEGO-sett med kampdroner og krigsskip fra en galakse langt, langt borte ville bli en stor hit når filmen kom på kino.

LEGOs hovedstyre så annerledes på saken og feide forarget forslaget av bordet. Å lage sett basert på krig brøt fullstendig med LEGOs kjerneverdier, opprinnelig formulert av LEGOs grunnlegger, Ole Kirk Kristiansen.

Det var et brudd med LEGOs verdier å lage temasett med ordet ”Wars”. De første LEGO Star Wars-settene kom ikke før 1999.

© LEGO

Regel gjaldt fra begynnelsen

Allerede i 1932, da firmaet ble grunnlagt, hadde leketøysprodusenten Ole Kirk Kristiansen en visjon om at LEGOs leker var til morsom, kreativ lek. Visjonen ble videreført da firmaet utviklet sine verdensberømte plastklosser fra 1950-tallet.

”Stimulering og harmonisk lek” ble et av LEGOs ti offisielle kjennetegn, formulert av sønnen Gotfred Kirk Kristiansen i 1963, oppfinneren av den klassiske legoklossen.

LEGOs klosser og byggesett med f.eks. hus skal utvikle barnets fantasi. Denne beslutningen har vært avgjørende for LEGOs design.

LEGO lager gjerne en vri på historien. F.eks. når fortidens vikinger med ukorrekte horn på hjelmen kjemper mot fantasifulle drager.

© LEGO

Vikinger kjemper mot drager

Over tid har LEGO også produsert historisk inspirerte temasett. Bl.a. sett nummer 7016, der vikinger har historisk ukorrekte horn på hjelmen og kjemper mot drager.

“Vi jobber alltid med henblikk på å designe sett og temaer som oppmuntrer til kreativitet med fantasifulle historier og karakterer. Derfor inkluderer vi av og til for eksempel en drage i et sett med vikinger hvis vi mener at det forbedrer barnas lekeopplevelse”, forklarer LEGOs pressesjef, Benjamin Hjorth.

Selv når LEGO beveger seg inn i historiens verden, er det altså fremdeles det fantasifulle og kreative som det tas utgangspunkt i, i stedet for et forsøk på å være historisk korrekt.

I 2020 tok LEGO Technic-modellen av Bell Boeing V-22 Osprey av markedet etter protester fra fredsaktivister. Flyet blir bl.a. brukt av den amerikanske marinen.

© LEGO

Krig er utelukket

Selv om LEGO oppmuntrer til kreativ lek, er det likevel ett punkt der leketøysfirmaet har satt grensen. Våpen og kamp er tillatt, men sett fra historiske og nåværende militære konflikter er fullstendig utelukket fra sortimentet.

“Vi har en mangeårig politikk om ikke å utvikle sett som inneholder militære kjøretøy. Vi skiller mellom realistiske konflikter og vold mot våpenlignende elementer i sett der det er en del av en morsom og fantasifull fortelling og ikke et realistisk scenario”, forklarer pressesjef Benjamin Hjorth.

LEGO-fans med lyst til å bygge SS-divisjoner fra 2. verdenskrig eller moderne jagerfly må derfor ty til spesialbygde LEGO-sett laget av andre fans. Flere større firmaer selger i dag spesiallagde krigsmaskiner og minifigurer med f.eks. maskinpistoler laget i LEGO. Andre firmaer har laget sine egne kopier av LEGOs klossesystem og deler ikke LEGOs motstand mot krig.

VIDEO - Se de forbudte krigsklossene i aksjon:

Firma som Battle Brick Customs lever av å lage spesiallagde LEGO-sett som bygger på krig.

Stjernekrig ble en bestselger

Til tross for avvisningen på møtet i 1997 ga ikke amerikaneren Peter Eio opp. I stedet dro Eio til LEGOs daværende sjef, Kjeld Kirk Kristiansen, barnebarn av Ole Kirk Kristiansen.

Star Wars-sett i LEGO-klosser skulle ikke handle om krig, men om kampen mellom godt og ondt i et fantasiunivers, forklarte Eio LEGOs toppsjef.

Tanken tiltalte Kjeld Kirk Kristiansen, og Eios forslag ble gjennomført til tross for styrets motvilje.

I 1999, da Star Wars-filmen kom på kino, utgjorde salget av Star Wars-sett en sjettedel av LEGOs salg på verdensplan. Etter et katastrofalt år i 1998, da selskapet hadde tapt penger for første gang noensinne, økte salget med 28 prosent, og firmaet kunne stolt vise til et overskudd på mer enn en milliard dollar.

I dag er Star Wars en av LEGOs viktigste avdelinger, og en av årsakene til at firmaet økte sin samlede fortjeneste til 59 milliarder kroner i 2020.

Men offisielle LEGO-sett basert på virkelige kriger må fansen fremdeles se langt etter.