Mongolene ble beseiret av vann
Kulde, regn og oversvømmelse slo mongolene tilbake og reddet Europa fra Den gylne hordes uovervinnelige rytterhærer i 1242. Det mener en internasjonal forskergruppe ledet av Princeton-professor.

Mongolene kom galopperende inn i Europa i 1241, ledet av Djengis Khans barnebarn Batu Khan (1207-1255). Men støvet la seg raskt da rytterkrigerne fikk sumpjord under klovene.
Polen og Ungarns ridderhærer lå slagne og Europa åpen for invasjon da mongolske horder i vinteren 1242 plutselig vendte hestenes muler hjemover og trakk seg tilbake fra Ungarn.
Nå mener en gruppe forskere ledet av professor Nicola de Cosmo fra Princeton University å ha funnet en klimatisk forklaring på den seierrike mongollederen Batu Khans overraskende retrett:
Et væromslag forvandlet det sentral-europeiske slettelandet til en trøstesløs sump, som var fullstendig umulig terreng for mongolenes fryktede rytteri.
Sumpslette tok knekken på mongolene
Forskerne har foretatt en dendro-klimatologisk undersøkelse av årringene i trær, og den viser at vinteren 1242 var svært kald og våt i Sentral-Europa.
Klimaskiftet, som også kan spores i historiske kilder, oversvømte den ungarske sletten, og fratok de opp mot 130 000 mongolkrigerne både mobilitet og beitemuligheter.
Derfor søkte de tilbake mot grønnere, russiske beitemarker, mener forskerne.
Klimaforklaring står ikke alene
Andre historikere har pekt på at Batu Khan sannsynligvis avbrøt erobringstoktet på grunn av stor-khan Ögödeis død i desember 1241.
Men den forklaringen er ikke nok i seg selv, mener Nicola de Cosmo, som viser til at Batu Khan aldri vendte hjem til mongolenes hovedstad Karakorum for å delta i valget av ny stor-khan.
”Klimaet var sikkert ikke den eneste faktoren for tilbaketoget, men å ignorere det er som å si at vinteren i Russland ikke hadde noe å si for Napoleons hær,” mener professor de Cosmo.