Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mongolsk horde

Mongolene kom galopperende inn i Europa i 1241, ledet av Djengis Khans barnebarn Batu Khan (1207-1255). Men støvet la seg raskt da rytterkrigerne fikk sumpjord under klovene.

© All Over Press
Krig

Mongolene ble beseiret av vann

Kulde, regn og oversvømmelse slo mongolene tilbake og reddet Europa fra Den gylne hordes uovervinnelige rytterhærer i 1242. Det mener en internasjonal forskergruppe ledet av Princeton-professor.

Polen og Ungarns ridderhærer lå slagne og Europa åpen for invasjon da mongolske horder i vinteren 1242 plutselig vendte hestenes muler hjemover og trakk seg tilbake fra Ungarn.

Nå mener en gruppe forskere ledet av professor Nicola de Cosmo fra Princeton University å ha funnet en klimatisk forklaring på den seierrike mongollederen Batu Khans overraskende retrett:

Et væromslag forvandlet det sentral-europeiske slettelandet til en trøstesløs sump, som var fullstendig umulig terreng for mongolenes fryktede rytteri.

Sumpslette tok knekken på mongolene

Forskerne har foretatt en dendro-klimatologisk undersøkelse av årringene i trær, og den viser at vinteren 1242 var svært kald og våt i Sentral-Europa.

Klimaskiftet, som også kan spores i historiske kilder, oversvømte den ungarske sletten, og fratok de opp mot 130 000 mongolkrigerne både mobilitet og beitemuligheter.

Derfor søkte de tilbake mot grønnere, russiske beitemarker, mener forskerne.

Klimaforklaring står ikke alene

Andre historikere har pekt på at Batu Khan sannsynligvis avbrøt erobringstoktet på grunn av stor-khan Ögödeis død i desember 1241.

Men den forklaringen er ikke nok i seg selv, mener Nicola de Cosmo, som viser til at Batu Khan aldri vendte hjem til mongolenes hovedstad Karakorum for å delta i valget av ny stor-khan.

”Klimaet var sikkert ikke den eneste faktoren for tilbaketoget, men å ignorere det er som å si at vinteren i Russland ikke hadde noe å si for Napoleons hær,” mener professor de Cosmo.

Les også:

Arkeologi

Forskere gjør uhyggelig funn i Russland

3 minutter
Pope Francis Delivers Urbi Et Orbi Message
Krig

Sveitsergarden ofret livet for paven

5 minutter
retreat of Napoleon's remaining Grande Armee, 1812, the French Invasion of Russia or Russian Campaign, historical painting by C.
Napoleon

Napoleon mistet en hel hær i Russland

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul