Sovjetunionens første leder Vladimir Lenin agiterte for en verdensrevolusjon.

Tysklands keiser hjalp Lenin til makten

Vladimir Lenin ble hyllet som helten som egenhendig reddet Russland. Men uten den tyske keiserens økonomiske støtte hadde det aldri blitt noe av revolusjonen i 1917, viser en rekke historiske dokumenter.

Lenin og Wilhelm 2 - erkefiender med felles interesse

Sosialisten Lenin hadde i flere tiår tordnet mot det russiske tsarveldet, men revolusjonen hans fikk først fart på seg da han fikk uventet hjelp fra den tyske keiseren, Vilhelm 2., under første verdenskrig.
Keiseren ville komme seg ut av tofrontskrigen han hadde havnet i med Russland på den ene siden og Frankrike og Storbritannia på den andre. I tillegg hadde han ambisjoner om å innlemme betydelige deler av Russland i et kommende Stor-Tyskland. Den tyske keiseren innså at han kunne slå to fluer i ett smekk hvis han hjalp Lenin til makten i Russland. Lenin ønsket nemlig – i motsetning til andre tsarfiendtlige fraksjoner – å trekke Russland ut av første verdenskrig.

Planen lyktes for Lenin og keiseren

Den tyske regjeringen begynte derfor i 1915 å utbetale millionbeløp til de russiske bolsjevikene via mellommenn. Pengene ble brukt til både politisk propaganda og våpen til den russiske befolkningen, som skulle skape så stor sivil uro at landet ville bli umulig å styre. Og planen lyktes over all forventning. Bare to år etter de første tyske millionene ble utbetalt til bolsjevikene, var tsaren avsatt og Lenin kunne trekke Russland ut av krigen.

Som abonnent kan du laste ned hele artikkelen fra HISTORIE nr. 17/2013 om bolsjevikenes tyskfinansierte vei til makten.

Ikke abonnent?
Bli abonnent og få tilgang til alt av innhold på historienet.no

Kanskje du er interessert i