Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bak dette maleriet av Lenin fant forskerne en stor overraskelse.

© Pressefoto
Krig - Revolusjon

Utspekulert portrettmaler lurte Lenin

Den kommunistiske lederen fikk malt et kjempeportrett av seg selv, men baksiden skjulte en hemmelig hilsen til diktatoren.

I 2013 fikk ekspertene ved Stieglitz Art and Industri Academy i St. Petersburg en tilsynelatende helt vanlig oppgave i fanget. De skulle restaurere et 2 x 3 meter stort portrett av Vladimir Lenin, malt i 1924 av Vladislav Izmailovich.

Men oppgaven skulle vise seg å være alt annet enn vanlig. På baksiden av det store portrettet skjulte det seg nemlig et portrett av Lenins erkefiende - Russlands siste tsar Nikolaj 2.

Bak Lenins rygg

Lenin hadde styrtet tsaren fra tronen sju år tidligere i den russiske revolusjon, og året etter fått han ham drept. Kommunistene prøvde iherdig å slette avtrykket hans på det russiske samfunnet. Men i dette tilfellet var han altså blitt skjult bak diktatorens rygg. Bokstavelig talt.

Og til forskernes store fornøyelse er de to erkefiendene plassert på nesten samme sted på det store lerretet.

Lenin og tsar Nikolaj 2. side om side.

© Pressefoto

Tsar-portrettet er malt av en av hoffets favorittmalere Ilya Galkin Savich, og forskerne antar at Izmalilovich fikk i oppdrag å male over det gamle maleriet, men at han i stedet valgte å skjule det slik at det ikke skulle gå tapt for ettertiden.

Favoritt blant eliten - og blant kommunistene

Før oktoberrevolusjonen malte Izmailovich for den russiske eliten, men klarte likevel å skape seg en stor karriere etter revolusjonen. Men noe tyder altså på at han også etter revolusjonen hadde sympati for tsardømmet.

Dobbeltportrettet stilles nå ut i Stieglitz Art and Industri Academys inngangsparti.

Les også:

Revolusjon

Den russiske revolusjon: Vladimir Lenin grep makten i Russland

7 minutter
Språk

Hvorfor het de bolsjeviker?

1 minutt
Revolusjon

Kaos, sult og krig rammer Russland

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul