Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pope Francis Delivers Urbi Et Orbi Message

Vaktkorpset ofret livet for paven

Siden 1506 har den sittende paven hatt sin helt egen livvakt bestående av høyst moralske ugifte leiesoldater hentet fra Sveits. Og de har forlengst bevist sitt verd!

Getty Images

I middelalderen tjente fattige sveitsiske bønder gode penger som leiesoldater i Europas kriger.

De var kjent for aldri å vike unna en fiende, og derfor fikk franskekongen en personlig sveitsergarde i 1490.

Andre fulgte etter. Pave Julius 2 opprettet en garde han kalte “den frie kirkes beskyttere”, og den 22. januar 1506 marsjerte de første 150 sveitsiske leiesoldatene gjennom Popolo-porten i Roma.

Guardia Svizzera Pontificia – Pavens sveitsergarde – var et faktum.

Uniform

Den fargeglade drakten består av 154 sammensydde tøystrimler og var høyeste mote blant de mange leiesoldatene på 1500-tallet. Også tyske landsknekter var kjent for å kle seg i sterke farger.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Rustning

Ved høytider og når nye soldater avlegger ed er sveitsergardistene iført brystpanser. Noen av dem er de opprinnelige fra 1600-tallet. Andre er replikaer som er laget i de siste hundre år.

Hellebard

Gardistene er bevæpnet med en ca. 2 m lang hellebard. På 1500-tallet ble den lange spissen brukt til å stikke med, øksehodet til å slå med og haken (bakpå) til å trekke fiendens ryttere ned av hesten med.

Barett

Til daglig går gardistene med en stor, bløt barett, men ved festlige anledninger ifører de seg morionhjelmer fra 1500-tallet. De er pyntet med fargede strutsefjær.

Tyske landsknekter slaktet 147 gardister

Under renessansens italienske borgerkrig ble Vatikanet angrepet av flere tusen tyske landsknekter.

Den 6. mai 1527 kom det til kamper mellom sveitsergarden og en overtallig styrke landsknekter.

På kirkegården Campo Santo Teutonico ble det utkjempet blodige nærkamper med hellebarder, og 147 sveitsergardister falt mens 42 andre eskorterte paven i sikkerhet på festningen Engelsborgen i ly av sine kollegers heroiske innsats.

Del saqueo de Roma

Mens paven flyktet ble Roma plyndret av leiesoldater som ikke hadde fått lønnen de var lovet.

© The Picture Art Collection / Imageselect

Bare sveitsere i garden

Kravene til en sveitsergardist er få og enkle. Likevel har det ikke vært mange som har søkt seg til pavens vaktkorps de siste årene.

Det skyldes trolig at gardistene binder seg for minst 26 måneder og at lønnen er beskjedne 1300 euro i måneden pluss gratis kost og losji.

Dessuten er det fire ufravikelige krav:

 • © Shutterstock

  Troende katolikker

  Bare mannlige katolikker med sveitsisk pass kan bli gardister. Dessuten skal rekruttene ha avtjent verneplikten i Sveits.

 • © Shutterstock

  Anbefalt av prest

  Bare ulastelige personer med høy moral kan opptas i garden.

  Presten i søkerens hjemsogn må gi en skriftlig anbefaling av kandidaten.

 • © Shutterstock

  Høye ungdommer

  Ved opptaket skal søkerne være minst 19 år og høyst 30 år og ha førerkort. De skal være minst 174 cm høye.

 • © Shutterstock

  are ungkarer

  Rekruttene skal være ugift når de trer inn i korpset. Medlemmer av garden kan først gifte seg etter fem års tjeneste og tidligst i en alder av 25 år.

Visste du at...

 • garden er et av verdens eldste nåværende militærkorps?
 • paven har flere vakter? Siden 1816 har overhodet for den katolske kirken også disponert et gendarmeri på 130 mann. De går i moderne politiuniformer.
 • gardister skal tie? Gardister med hellebard er på æresvakt og skal være tause. Står en gardist med foldede hender, kan turister henvende seg til ham.
 • Roma ler av dem? Romerne elsker å drive gjøn med pavens garde slik vi morer oss med historier om molboer og svensker. “Bare en steinstøtte er så tykkhodet som en sveitsergardist,” er et romersk uttrykk.
 • hjelmer av plast har erstattet de gamle metallhjelmene siden januar 2019? Den nye hjelmen skrives ut på en 3D-skriver, har ventilasjonshull og veier bare 513 gram.
 • garden er i krise? I 2017 ble 40 nye rekrutter vervet, men i fjor klarte man bare å skaffe 17 nye vakter. Som noe nytt forsøker Vatikanet nå å verve rekrutter på YouTube.
 • en drapssak rystet Roma i 1998? Gardens kommandant og hans kone ble funnet skutt. Vatikanets egen etterforskning avdekket at gjerningsmannen var en gardist som begikk selvmord etterpå. Hans motiv er ukjent.
 • korpset består av 135 mann i dag? De holder vakt ved innganger og sørger for ro og orden når paven preker.

Les også:

Hitler

Hitler utslettet all tysk motstand

9 minutter
Krig

Otto III - endetidens siste keiser i Roma

7 minutter
Krig

Beinhard belgier ble britisk legende

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul