Hva var Agent Orange?

Amerikanerne sprøytet med Agent Orange under Vietnamkrigen. Var det en giftgass?

Det kjemiske stoffet som ble kalt Agent Orange, var et ugressmiddel som ble brukt til å utrydde vegetasjon i Sør-Vietnam.

Under Vietnamkrigen i 1960- og 1970-årene hadde den sørvietnamesiske regjeringshæren og amerikanske styrker problemer med å få utnyttet slagkraften fordi opprørere kontrollert av det kommunistiske Nord-Vietnam skjulte seg i jungelen.

De amerikanske lederne gikk derfor inn for å fjerne skogene slik at fienden kunne bli funnet og utslettet.

Utrolige mengder plantegift ble pøst utover jungelen

En sprøytekampanje kalt operasjon Ranch Hand begynte i 1962 og fortsatte helt til 1971. Over 75 millioner liter plantegifter ble spredt over Sør-Vietnam og områder i Kambodsja og Laos, som var kontrollert av fienden.

Middelet ble i dagligtale kalt Agent Orange, fordi det ble levert på fat merket med oransje striper. Det meste av giften ble spredt ved hjelp av helikoptre og fly, men lastebiler og båter ble også brukt.

Agent Orange ga barn deformiteter

Kontakten med kjemikaliene fikk store helsemessige følger for befolkningen. Voksne utviklet fysiske og psykiske sykdommer, og barn ble født med misdannelser.

Her i Norge gikk et middel med samme kjemiske kombinasjon under varenavnet «Busk- og krattdreper». Bruken i Vietnam var medvirkende til at produktet i 1973 mistet godkjenningen.

20 000 km², omtrent 20 prosent av all skog i Sør-Vietnam, ble ødelagt av Agent Orange. Store områder ligger fortsatt brakk på grunn av giftspredningen.

VIDEO – Se Agent Oranges effekt på barn og krigsveteraner:

Video