Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva var Agent Orange?

Amerikanerne sprøytet med Agent Orange under Vietnamkrigen. Var det en giftgass?

Det kjemiske stoffet som ble kalt Agent Orange, var et ugressmiddel som ble brukt til å utrydde vegetasjon i Sør-Vietnam.

Under Vietnamkrigen i 1960- og 1970-årene hadde den sørvietnamesiske regjeringshæren og amerikanske styrker problemer med å få utnyttet slagkraften fordi opprørere kontrollert av det kommunistiske Nord-Vietnam skjulte seg i jungelen. De amerikanske lederne gikk derfor inn for å fjerne skogene slik at fienden kunne bli funnet og utslettet.

En sprøytekampanje kalt operasjon Ranch Hand begynte i 1962 og fortsatte helt til 1971. Over 75 millioner liter plantegifter ble spredt over Sør-Vietnam og områder i Kambodsja og Laos, som var kontrollert av fienden.

Middelet ble i dagligtale kalt Agent Orange, fordi det ble levert på fat merket med oransje striper. Det meste av giften ble spredt ved hjelp av helikoptre og fly, men lastebiler og båter ble også brukt.

Kontakten med kjemikaliene fikk store helsemessige følger for befolkningen. Voksne utviklet fysiske og psykiske sykdommer, og barn ble født med misdannelser.

Her i Norge gikk et middel med samme kjemiske kombinasjon under varenavnet «Busk- og krattdreper». Bruken i Vietnam var medvirkende til at produktet i 1973 mistet godkjenningen.

Plantegift tok livet av Sør-Vietnams jungel

20 000 km², omtrent 20 prosent av all skog i Sør-Vietnam, ble ødelagt av Agent Orange. Store områder ligger fortsatt brakk på grunn av giftspredningen.

Les også:

Vietnamkrigen

Så mange amerikanere mistet livet i Vietnamkrigen

2 minutter
Vietnamkrigen

Hvorfor blandet USA seg inn i Vietnamkrigen?

1 minutt
Vietnamkrigen

Tåregass og kampvogner tvang Vietcong på flukt

25 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul