Nick Ut/AP
Napalm-jenta

Hvor er «napalm-jenta» i dag?

Hennes liv ble forandret for alltid en junidag i 1972, da Phan Thi Kim Phuc ble et av Vietnamkrigens mest berømte ofre. Siden har hun viet sitt liv til krigsherjede barn.

Phan Thi Kim Phuc var bare ni år gammel da hennes spinkle kropp og skrekkslagne ansikt ble symbolet på Vietnamkrigens brutalitet. Den 8. juni 1972 befant Kim Phuc seg sammen med familien sin i en liten landsby da sørvietnamesiske fly slapp napalmbomber over byen.

Området hadde tidligere vært okkupert av nordvietnamesiske styrker, og det sørvietnamesiske flyvåpenet forvekslet tilsynelatende de sivile med fiendtlige soldater og satte i gang et angrep.

Napalmbombene drepte flere sivile, mens Kim Phuc fikk tredjegradsforbrenninger på kroppen.

Legene: Hun overlever ikke

Det redselsfulle øyeblikket ble fanget av fotograf Nick Ut, og allerede dagen etter sto det på forsiden av New York Times. Etter å ha tatt det berømte bildet brakte Ut de sårede barna til et sykehus i Saigon, der legene mente at Kim Phuc ikke ville overleve skadene.

Etter 17 operasjoner og 14 måneder på sykehuset kunne Kim Phuc endelig motbevise legene og komme hjem igjen – om enn til et liv med så store smerter at hun flere ganger overveide selvmord.

Napalm-jenta

Kim Phuc var bare ni år gammel da hun opplevde Vietnamkrigens redsler på kroppen.

© Nick Ut/AP

Har viet livet til krigsbarn

Under en mellomlanding på vei til Moskva i 1991 søkte Kim Phuc om asyl i Canada – og hun fikk lov til å bli i landet. Siden da har hun bodd i Canada, der hun har stiftet en organisasjon som bl.a. tilbyr medisinsk og psykologisk hjelp til barn fra krigsområder.

Hun har mottatt flere priser, har blitt utnevnt til goodwill-ambassadør for UNESCO og har vunnet den prestisjetunge Dresdens fredspris for sitt arbeid med krigsbarn.

I juni 2022 – 50 år etter angrepet med napalmbomber – fikk Kim Phuc sin siste laserbehandling hos en spesialist på brannsår.