Vietnams kulturperle ble bombet til det ugjenkjennelige
Slaget om Hue var et av de lengste og blodigste i Vietnamkrigen. Kamper og summariske henrettelser kostet tusenvis av menneskeliv, og massive bombardementer la den vakre byen i ruiner.

Det vakre citadellet i Hue lå i ruiner etter Vietnam-krigen, i likhet med resten av den gamle hovedstaden.
«Incoming!» skrek James M. Mueller. Han ramlet ut av feltsengen og videre ut i natten kun iført hjelm, beskyttelsesvest og sandaler, og med et gevær under armen. Ildkulene som fikk nattehimmelen over Vietnams tidligere hovedstad Hue til å bryte ut i lys lue nyttårsaften 1968, var ikke fyrverkeri, men sperreild.
Ingen var forberedt på angrepet. Nord-Vietnam og Sør-Vietnam hadde inngått våpenhvile i dagene rundt nyttår, som vietnameserne feirer med den ukelange nyttårsfesten tet.
Over halvparten av de sørvietnamesiske soldatene i Hue hadde fri på grunn av festen. Dessuten var den amerikanske hærens tilstedeværelse i byen begrenset til en leir på 200 soldater.
Hue hadde vært relativt forskånet det første tiåret av krigen på grunn av dens status som Vietnams kulturelle, historiske og intellektuelle høyborg. Byen lå strategisk plassert ved motorveien fra Da Nang til fronten, og bare hundre kilometer sør for den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Vietnam.
Ingen gikk fri i Hué-massakre
I de første timene av nyttårsfesten var det slutt på freden. 31. januar 1968 satte den nordvietnamesiske hæren og Vietcong-militsen inn med et enormt, koordinert overraskelsesangrep.
80 000 mann gikk til angrep på mer enn hundre byer i Sør-Vietnam i det som er kjent som Tet-offensiven, oppkalt etter nyttårsfeiringen.
Den nordvietnamesiske hæren og Vietcongs geriljasoldater løp raskt fienden over ende, og etter noen timer begynte de å henrette tusenvis av embetsmenn, militærpersoner og andre med tilknytning til den sørvietnamesiske regjeringen i den såkalte Hue-massakren.
Også sivile amerikanere og andre utlendinger ble drept.
Før daggry var hele den gamle bydelen inntatt – både citadellet, politistasjonen og regjeringskontorene sør for Parfymeelven. Den sørvietnamesiske og den amerikanske hæren greide bare å holde stand i sine leire.
Amerikanernes motsvar var et regn av bomber fra både luften og amerikanske krigsskip. Heretter kunne den amerikanske og sørvietnamesiske hæren fortsette kampene mot Vietcong, og i de neste fire ukene kjempet de om byen fra dør til dør.
Særlig ble citadellet i Hue hardt rammet av bombene, ettersom mange av kampene var konsentrert her.
Til slutt ble den nordvietnamesiske hæren sendt på flukt, og et av de lengste og blodigste slagene iVietnamkrigen var over. James M. Mueller overlevde slaget, mens 221 av kameratene hans fra den amerikanske hæren mistet livet.
- mars 1975 okkuperte den nordvietnamesiske hæren nok en gang Hue, og denne gangen ble angrepet begynnelsen på slutten av Vietnamkrigen. En måned etter at Hue falt, var krigen slutt.