12 av de gode, de onde og de grusomme

Skarpe skudd og nådeløse revolvermenn var en del av dagens uorden i Det ville vesten. Vi setter søkelys på en periode i USAs historie som Hollywood har romantisert, men som mest av alt var brutal vold og elendighet. Møt Billy the Kid, Jesse James, John Wesley Hardin og et knippe andre "gunslingere".

The Wild Bunch: Foran fra venstre: Harry A. Longabaugh (alias the Sundance Kid), Ben Kilpatrick (alias the Tall Texan), Robert Leroy Parker (alias Butch Cassidy); Bakerst fra venstre: Will Carver og Harvey Logan (alias Kid Curry). Fort Worth, Texas, 1900.

1. Jesse James: Motivet var hevn

Da Jesse James (1847–1882) og hans bror røvet Clay County Savings Bank i Liberty, Missouri, 13. februar 1866, var motivet hevn. Bankdirektøren hadde kjempet for nordstatene i borgerkrigen 1861–1865, og familien James var tidligere slaveeiere som hadde mistet alt.

Mange av medlemmene av James Younger-banden, som i årene som fulgte både plyndret banker og røvet tog, hadde ført geriljakrig mot nordstatene, og fordi det fortsatt rådet utbredt sympati for sørstatenes sak, ble en rekke Pinkerton-detektiver myrdet mens de var på jakt etter banden.

Jesse James fikk status som frihetskjemper og slags Robin Hood, men alt tyder på at den rastløse unge fyren stort sett røvet til eget forbruk.

2. John Wesley Hardin: Den verste morderen i Texas

"Hvis du ikke oppfører deg ordentlig, kommer Hardin og tar deg!" sa foreldre til uskikkelige barn i Texas i 1880-årene.

John Wesley Hardin (1853-95) var prestesønnen som hadde 42 liv – pluss et ukjent antall indianere og svarte – på samvittigheten da han ble tatt i 1878.

De 16 årene i fengsel brukte han til å utdanne seg som jurist, og hans ønske om å bli lovlydig borger førte til at han ble benådet.

Han etablerte seg som advokat ("Byens beste", bestakk han lokalavisen til å skrive), men allerede året etter løp hissigheten av med ham igjen. I El Paso kom han i krangel med byens sheriff som endte med å skyte "den verste morderen i Texas".

3. Calamity Jane: Bråk og rabalder

Da hun var 15 år, mistet Martha Jane Cannary Burke (1852–1903) sine foreldre og måtte forsørge fire søsken ved å livnære seg som alt fra oppvasker til prostituert. Men hun trivdes best ute på prærien der hun i egenskap av fremragende skytter drepte et ukjent antall indianere.

Den vakre jenta fikk aldri lære å lese, men det hindret henne ikke i å besvare enhver fornærmelse med trusler om all verdens bråk og rabalder. Hun ble kjent som Calamity Jane.

4. Billy the Kid: En ost førte til kriminell løpebane

Han ble foreldreløs som 14-åring, og i 1875 ble han pågrepet for å ha stjålet et stykke ost.

Henry McCarty (1859–1881) ble beskrevet som "en flink og høflig gutt", men opplevelsen førte ham inn i et dårlig miljø. Han begynte som hestetyv i New Mexico og ble på grunn av sitt gutteaktige utseende snart kjent som Billy the Kid.

Da sheriff Pat Garrett sporet ham opp og drepte ham i Fort Sumner, hadde Billy the Kid mellom fire og ni menneskeliv på samvittigheten. Han ble 21 år gammel.

Henry McCarty, bedre kjent som Billy the Kid.

5. Pat Garrett: Han skapte en legende

Bartenderen og bøffeljegeren Pat Garrett (1850–1908) vant sheriffvalget i Lincoln County, New Mexico, men ut over drapet på Billy the Kid i 1881 er han ikke kjent for de store suksesser.

Da han året etter ville prøve å bli gjenvalgt, fikk han en venn av seg til å skrive boken The Authentic Life of Billy the Kid, som pyntet litt på Garretts innsats. Men gjenvalget mislyktes, og Garrett fikk aldri dusøren på 500 dollar for drapet – men han hadde forvandlet en banal hverdagshistorie om datidens voldelige forhold i New Mexico og skapt en legende.

6. Emmett Dalton: Fra bankrøver til eiendomsmegler

Da en kvegtyv i Oklahoma drepte sheriffassistent Frank Dalton i 1887, bestemte Emmett, Gratton og Bob Dalton seg for å velge brorens levebrød. Det lyktes aldri for Emmett (1871–1937) å få jobb som lovens håndhever, men da de to brødrene ble snytt for lønnen som sheriffer, tok han initiativet til at de alle tre skulle skifte side og bli bankranere og togrøvere.

Men i Coffeyville gikk det galt. De ble pågrepet, og Emmett fikk livstidsdom. Men han ble benådet 14 år senere og ernærte seg som eiendomsmegler i California til sin død.

Dalton-banden etter bankranet i Coffeyville. Fra venstre: Bill Power, Bob Dalton, Gratton Dalton og Dick Broadwell.

7. Wyatt Earp: Det siste helvete i Vesten

Det var 26. oktober 1881 at Wyatt Earp (1848–1929), sheriff i Tombstone, Arizona, hadde avtalt med sine brødre og tannlegen Holliday at de skulle avvæpne en gjeng banditter ved kvegranchen O. K. Corral. Oppgjøret utviklet seg dramatisk.

Det ville Vestens kanskje mest berømte revolveroppgjør varte i knapt 30 sekunder, men da alt var over, lå tre av bandittene døde, og siden den dagen rådet det fred og ro i byen som til da hadde hatt tilnavnet "Det siste helvete i Vesten".

8. Apache Kid: Inspirasjonen til Tarzan

Den unge apachen Has-kay-bay-nay-ntayl (født i 1860-årene) var speider hos Al Sieber som førte krig mot indianerne i Arizona-territoriet.

Da han var 20 år, ble faren drept av en full soldat. Han drepte farens morder, og de neste ti årene tilbrakte han som fredløs under navnet Apache Kid. Han og banden hans fikk skylden for en rekke ran, voldtekter og drap. Trass i en dusør på 5000 dollar ble Apache Kid aldri pågrepet, og det sies at han levde i Mexico til han ble svært gammel.

En ung Edgar Rice Burroughs deltok som kavalerist i jakten på Apache Kid i 1896. Inntrykk derfra kan ha inspirert ham til å skrive sin første roman om Tarzan, som kom ut i 1912.

9. Big Nose Parrott: Banditten ble til et par sko

Da den dødsdømte kvegtyven og massemorderen Big Nose George Parrott (død 1881) prøvde å flykte fra fengselet i Rawlins, Wyoming, ble han innhentet av en rasende menneskemengde som lynsjet ham fra en telegrafstolpe.

Etter hans død brukte delstatens første kvinnelige lege, Lilian Heath, den øverste delen av kraniet som askebeger, mens deler av bandittens hud ble brukt til å lage et par sko.

Moderne DNA-tester har bekreftet historien.

10. Dynamite Dick: Den oftest drepte mannen i Amerika

Tre manglende fingre på den ene hånden var blant de spesielle kjennetegnene da myndighetene i Oklahoma etterlyste bankraneren og kvegtyven Dan Clifton (1865–1896).

Deretter møtte dusørjegerne opp med det ene liket etter det andre. Det var ofte tegn til at fingrene var blitt skåret av, og som regel var det de gale fingrene som manglet.

I 1896 mottok sheriffen i Blackwell, Oklahoma, et lik som passet med signalementet. Dusøren på 3500 dollar ble utbetalt, men det er likevel aldri blitt fastslått om det virkelig var Dynamite Dick – "den oftest drepte mannen i Amerika".

11. Black Jack: Hullet i veggen

I 1890 måtte cowboyen Tom Ketchum (1863–1901) flykte fra Texas. Hvorfor vet man ikke, men fra da av kom det fart i hans kriminelle karriere som kulminerte med en rekke blodige togrøverier.

Black Jack, som han da kalte seg, kamperte med andre skurker i Hole in the Wall, en trang fjellkløft i Big Horn Mountains nord i Wyoming der lovens lange arm ikke våget seg inn.

I 1899 forsøkte Black Jack egenhendig å røve et tog, men lokføreren skjøt og såret ham i høyre arm. Neste dag ble han pågrepet, og fordi dette var den eneste forbrytelsen han helt klart hadde gjort seg skyldig i, er Tom Ketchum den eneste personen i USAs historie som er blitt dømt til døden for forsøk på togrøveri. Han ble hengt i 1901.

12. The Sundance Kid

I tenårene stjal Harry Longabaugh (1867–1908?) en sadel og en hest fra en ranch i Sundance, Wyoming.

Den kriminelle karrieren var i gang, han røvet banker, flyktet fra fengselet i Deadwood, røvet flere banker og flyktet til slutt til Sør-Amerika.

Kanskje var han en av de lovløse som ble drept under et sammenstøt med bolivianske soldater i 1908, mens det bare er en populær og ubegrunnet oppfatning at The Sundance Kid levde ubemerket i USA til 1931.