Wikimedia og Shutterstock

5 historiske knep: Slik stopper du innbruddstyven

Den første elektroniske alarmklokken ble oppfunnet i 1853, men før den industrielle revolusjon skulle det mer oppfinnsomme midler til for å stoppe innbruddstyvene.

Nummer 1: Forbannelser og giftfeller

Når man brøt seg inn i faraoenes gravsteder i oldtidens Egypt, gjorde man det med både dette liv og det neste som innsats.

Innskrifter med forbannelser om evige pinsler etter døden prydet flere av gravkamrene. Og i sjeldne tilfeller måtte gravrøverne også unngå skjulte hull i bakken og snike seg utenom vegger innsmurt med gift.

Men hindrene hadde sjelden den ønskede virkning.

Gravene ble (og blir fremdeles) ranet i ett sett. Og som man kan lese i flere tilståelsesbrev fra dømte gravrøvere, ble vaktene bestukket med det samme gullet fra gravene som de var leid til å beskytte.

Få et toppmoderne overvåkningskamera + 2 numre av HISTORIE til 99 kr. plus porto

Nummer 2: Dobbeltmurer og drapshull

Massive dobbeltmurer, gigantiske gitterporter og tårn bevæpnet til tennene. Få byggverk i historien har skreket “Hold deg unna!” så høyt og tydelig som middelalderborgene.

Og hvis angriperen likevel klarte å trenge gjennom porten til hovedinngangen på mirakuløst vis, var ferden videre høyst farefull.

De ble nemlig ofte ført videre i en kronglete gang med skjulte hull i taket – meurtrières, eller "drapshull".

Herfra kunne borgens forsvarere angripe fienden med alt fra stein, piler og kokende vann til varm tjære og olje.

Slik ser et såkalt "murder hole" ut på Bodiam Castle i England.

© Wikimedia

Nummer 3: Gjess!

I år 390 f.Kr. prøvde gallerne å innta Romas hellige tempel Capitol. Romernes vakthunder var brakt til taushet med kjøttstykker, men fienden hadde oversett én ting. En flokk støyende gjess ved templet.

Gjess er svært territoriale og advarer mot ubudne gjester med en larm som kan få selv en bisk bulldog til å høres ut som en forkjølet puddel.

Da gallerne kom inn på gjessenes enemerker, skvaldret de høylytt, og romerne avverget angrepet. Siden brukte Romas rike overklasse gjess til å vokte husene sine.

Og i nyere tid har den støyende fuglen bl.a. holdt vakt for det amerikanske militæret i Vest-Tyskland under den kalde krigen i 1980-årene.

Også i nyere tid har gjess blitt brukt til vakthold. Blant annet til å vokte whiskybrennerier i Skottland.

© Shutterstock

Velg et overvåkningskamera fremfor kvekkende gjess – få 2 numre av HISTORIE og et overvåkningskamera for 99 kr. + porto

Nummer 4: Knirkende gulvplanker

For de fleste mennesker er et knirkende gulv omtrent like nyttig som muggsopp og vann i kjelleren. Men slik var det ikke for overklassen i 1700-tallets Japan.

Her kunne knirkende gulv bety forskjellen på liv og død.

Ved bevisst å legge gulvplankene løst, “sang” plankenes knirking hvis innbruddstyver og leiemordere kom. Egenskapen ga det spesielle designet navnet "nattergalgulv".

Et av de mest berømte eksemplene finner man i keiserslottet Nijo Castle i byen Koyoto. Her patruljerte vakter slottet i helt faste mønstre så gulvet avga de samme knirkelydene hver gang.

His gulvenes knirket annerledes enn vanlig, var det med andre ord tegn på ubudne gjester.

Nummer 5: Trusler fra penisgud

I det gamle Roma var det få ting som fikk innbruddstyvene til å ta bena fatt lettere enn synet av fallosguden Priapos – en liten skapning utstyrt med en penis på størrelse med en gladiators overarm. Den prydet romernes hager i form av trefigurer.

Ifølge romersk overtro ville Priapos forbanne alle tyver som trengte seg inn på privat grunn - enten ved å gjøre innbruddstyvene impotente eller ved å voldta dem.

Men denne siste straffen virket ikke alltid etter hensikten. Flere romere skal ha begått innbrudd utelukkende for å få den guddommelige voldtekten med på kjøpet.

Mange romere hadde en Priapos-figur stående i hagen til skrekk og advarsel.

© Wikimedia

I dag er det heldigvis mye enklere...

Hvis du ikke vil installere knirkende gulv, drapshull og en penisgud hjemme, finnes det enklere løsninger.

Akkurat nå kan vi nemlig tilby deg et smart overvåkningskamera så du kan nyte flere underfundige historiske anekdoter i ro og mak.

Du får 2 numre av HISTORIE og dette overvåkningskameraet til KUN 99 kr. + porto