Digital Spy

Anmeldelse: Gangsterserie gir pokker i virkeligheten

“Peaky Blinders” tar utgangspunkt i en virkelig forbryterbande fra Birmingham, men som serien skrider frem, blir historiske fakta skjøvet mer og mer i bakgrunnen.

Da vi første gang blir introdusert for Thomas Shelby (Cillian Murphy) i Steven Knights dramaserie "Peaky Blinders", rider han gjennom Birminghams slumkvarterer. Året er 1919, og Thomas Shelby har nettopp vendt tilbake til sin hjemby etter å ha tjent landet sitt som soldat under 1. verdenskrig.

Symbolikken i introscenen er like tykk som smogen som ligger over Birmingham: en ny sheriff har ankommet byen. Og det lover ikke godt for den ro og orden som ordensmakten forgjeves forsøker å håndheve i slummen.

Thomas Shelby er leder for Peaky Blinders - en forbryterbande sentrert rundt Shelby-familien, som stjeler, slåss og myrder seg til topps. Utstyrt med en sixpence med barberblader i foret, inntar medlemmene av Peaky Blinders forbryterverdenen med stil.

Se traileren til den første sesongen av “Peaky Blinders”

Bander var konger av slummen

"Peaky Blinders" er inspirert av historier som serieskaper Steven Knight ble fortalt av sine foreldre da han var barn. Foreldrene vokste opp i Birmingham på 1920 -tallet, og da moren var ni år, jobbet hun for en ulovlig bookmaker som brukte barn til å ta imot veddemål fordi de ikke kunne anholdes.

Farens onkel var en del av banden Peaky Blinders, som terroriserte Birmingham på begynnelsen av 1900 -tallet - akkurat som i serien. Steven Knight tar seg imidlertid enorme kunstneriske friheter.

På 1920-tallet var Birmingham ganske riktig plaget av ikke bare én, men flere bander som gikk under fellesbetegnelsen Peaky Blinders, men på dette tidspunktet var bandenes grep om makten betydelig svekket.

Banden gjemte våpen i de stilige klærne

© BBC

TV-serien: Sixpence skjuler hemmelig våpen

Peaky Blinders-medlemmene er alltid stilfullt kledd, men skjuler barberblader i skyggen på sine sixpencer som brukes som våpen.

© Daily Mail

Virkeligheten: Barberblader på hodet er fiksjon

For å oppnå prestisje var medlemmene av Peaky Blinders ganske riktig fint kledd og hadde en sixpence på hodet. Barberblader ble imidlertid først produsert fra 1904, så dem kan virkelighetens Peaky Blinders ikke ha brukt.

Virkelighetens Peaky Blinders hadde sin storhetstid på slutten av 1890-tallet, da de var involvert i enhver tenkelig kriminell aktivitet fra smugling og ran til kidnapping og drap. Bandene oppsto som følge av den enorme fattigdommen som plaget Birmingham på slutten av 1800-tallet.

Spesielt for unge menn var den eneste veien ut av fattigdom ofte gjennom vold og tyverier som medlemmer av forskjellige bander som gikk under fellesbetegnelsen Peaky Blinders.

Når TV-serien fremstiller Peaky Blinders som en homogen bande, er det altså fri fantasi. Det samme gjelder hovedpersonene som TV-serien følger. Shelby-familien har aldri eksistert i virkeligheten, og bandens mektige innflytelse over først Birmingham og senere store deler av England er også sterkt overdrevet.

1. verdenskrig kastet lange skygger

© Netflix

TV-serien: Banden er rammet av PTSD

De bærende medlemmene av Peaky Blinders er alle mentalt merket av redslene de har opplevd under 1. verdenskrig. Tommy er f.eks. følelsesmessig avstumpet, lider av gjentatte mareritt og overveier selvmord.

© Imageselect

Virkeligheten: Generasjon var traumatisert

Mange engelske menn endte i kriminelle bander etter at de vendte hjem fra 1. verdenskrig. Harry Fowler fra Peaky Blinders var så hardt rammet av PTSD at han ikke ytret et ord på flere måneder da han kom hjem fra krigen.

Sesong fem glemmer fakta

Selv om kronologien ikke helt passer, og personene er oppdiktet, må seriens første sesong sies å være et lettere overdrevet, men dog noenlunde realistisk bilde av den kriminelle underverden i Birmingham. Mange av de rivaliserende bandelederne bygger også på virkelige personer.

I de senere sesongene, som utspiller seg helt frem til 1930-årene, vokser Shelby-familiens makt seg dog til så utrolige høyder at de kommer i kontakt med virkelige personer som Winston Churchill og fagforeningslederen Jessie Eden.

"Shelby-familien er vevd inn i Storbritannias og Europas politiske stoff på 1920- og 1930-tallet," har Steven Knight uttalt. Men selv om historiske personer og hendelser opptrer i serien, er de alltid tilpasset seriens univers og har sjelden mye å gjøre med virkeligheten.

I sesong fem har f. eks. Thomas Shelby blitt valgt inn i det britiske parlamentet, samtidig som hans kriminelle imperium vokser til uante høyder. Sesongen foregår under fascismens fremvekst på 1930-tallet, og mye av handlingen dreier seg om Thomas Shelbys forsøk på å likvidere politikeren Oswald Mosley, en historisk person som var leder av Storbritannias første fascistparti. Historikerne kjenner imidlertid ikke til et eneste attentatforsøk på Mosley.

Virkelighetens gangsterkrig fikk et annet utfall

© BBC

TV-serien: Shelby-familien blir Birminghams herskere

Peaky Blinders overvinner alle andre bander i Birmingham og omegn. Den første store seieren er over den rivaliserende banden Birmingham Boys styrt av gangsteren Billy Kimber.

© Birmingham Mail

Virkeligheten: Rivaliserende bande knuste Peaky Blinders

Birmingham Boys ble dødsstøtet for Peaky Blinders på 1910-tallet. Mens Billy Kimbers makt etter hvert strakk seg helt til London, forsvant Peaky Blinders til slutt helt fra Birminghams slumkvarterer.

"Peaky Blinders" er som en gangsterversjon av "Forrest Gump". I likhet med Tom Hanks enfoldige karakter, setter den fiktive hovedpersonen Thomas Shelby sitt stempel på noen av de mest skjellsettende historiske hendelsene opp gjennom 1920- og 1930 -tallets England.

Det er svært underholdende, utrolig stilfullt fortalt og blendende spilt, men som et historisk portrett av en beryktet forbryterbande er "Peaky Blinders" omtrent like autentisk som fiksjonsfilmen "The Godfather".

HISTORIES DOM: 2/6 STJERNER