Attentater som endret verden

Snikmord og attentater blir ofte benyttet for å bringe politiske motstandere til taushet. Les her om attentater som endret verden.

Det 20. århundre var preget av store politiske omveltninger.

Verdenskriger, fredsbevegelser og ideologiske kamper bredte om seg i et omfang ingen periode hadde sett maken til.

Snikmord og attentater ble hyppig brukt for å bringe politiske motstandere til taushet, og både kunstnere, politikere og fredsaktivister var i skuddlinjen.

Mange attentater er aldri blitt oppklart, og det har gitt grobunn for en rekke konspirasjonsteorier.

Franz Ferdinand

Offer: Østerrike-Ungarns tronfølger Franz Ferdinand

Gjerningsmann: Den bosnisk-serbiske nasjonalisten Gavrilo Princip

Motiv: Løsrivelse av Østerrike-Ungarns serbiske provinser, og bosnisk-serbisk union

Attentatet: 28. juni 1914 besøkte Franz Ferdinand soldatene sine i Sarajevo da kortesjen hans ble angrepet av serbiske nasjonalister. Attentatet mislyktes, men en annen attentatmann sto klar senere på ruten og skjøt tronfølgeren. Østerrike-Ungarn erklærte deretter krig mot Serbia. Det ble innledningen til første verdenskrig.

Leo Trotskij

Offer: Leo Trotskij, russisk revolusjonær og politiker

Gjerningsmann: Ramon Mercader, på ordre fra Josef Stalin

Motiv: Frykt for at Trotskij skulle true Stalins makt

Attentatet: Trotskij ble deportert fra Sovjetunionen i 1929 etter en maktkamp med Stalin. De neste 16 årene levde han i eksil, fra 1935 til 1936 i Norge. I 1940 fant en sovjetisk agent ham i Mexico. Han brøt seg inn i Trotskijs arbeidsrom og drepte ham med en isøks.

Mahatma Gandhi

Offer: Den politiske og spirituelle lederen Mahatma Gandhi

Gjerningsmann: Nathuram Godse

Motiv: Hindu-nasjonalisten Godse var imot Gandhis antivoldelige filosofi, og mente at han favoriserte Indias muslimer og var ansvarlig for landets deling i 1947.

Attentatet: 30. januar 1948 var Gandhi på vei til et bønnemøte da Godse trakk pistolen og skjøt ham på kloss hold i brystet og magen. Dagen etter fulgte millioner av indere med da Gandhis lik ble båret ned til elven Jumna og brent. Godse ble henrettet, til tross for protester fra Gandhis etterlatte.

John F. Kennedy

Offer: USAs president J.F. Kennedy

Gjerningsmann: Politiet arresterte lagerarbeideren Lee Harvey Oswald, men han ble skutt av nattklubbeieren Jack Ruby før rettssaken.

Motiv: Ukjent

Attentatet: 22. november 1963 var Kennedy og hans kone på vei gjennom Dallas i åpen bil da presidenten ble truffet av skudd i ryggsøylen og hodet. Han døde like etter på sykehuset. En granskningskommisjon erklærte i 1964 at Oswald handlet alene, men i 1978 konkluderte en ny komité med at det var sannsynlig at flere gjerningsmenn var sammen om drapet.

Martin Luther King

Offer: Martin Luther King, leder for den amerikanske borgerrettsbevegelsen

Gjerningsmann: Vaneforbryteren James Earl Ray tilsto drapet, men trakk tilståelsen tre dager senere. Dommen var 99 års fengsel.

Motiv: Ukjent

Attentatet: 3. april 1968 var Martin Luther King i Memphis for å støtte streikende arbeidere. King visste at livet hans var truet og sa blant annet til de streikende at "vi som et folk vil nå det forjettede land", selv om «jeg kanskje ikke når det sammen med dere». Neste dag ble han drept av en snikskytter.

John Lennon

Offer: Musikeren John Lennon

Gjerningsmann: Beatles-fan Mark Chapman

Motiv: Uklart – Chapman var trolig psykisk syk.

Attentatet: 8. desember 1980 ventet Chapman utenfor Lennons leilighet i New York. Da Lennon kom hjem, skjøt Chapman ham fire ganger i ryggen, og satte seg deretter ned for å vente på politiet. Drapet utløste sorg over hele verden, og flere fans begikk selvmord.

Olof Palme

Offer: Statsminister Olof Palme

Gjerningsmann: Christer Pettersson ble dømt for drapet, men løslatt igjen på grunn av manglende bevis.

Motiv: Ukjent

Attentatet: Palme var en markant person, også internasjonalt. Han arbeidet blant annet som fredsmegler for FN. Likevel insisterte han iblant på å gi livvaktene fri. 28. februar 1986 kostet det ham livet. Palme var på vei hjem fra kino sammen med sin kone da en mann kom opp bak dem og skjøt Palme i ryggen på kloss hold. Det var en mørk februarkveld, og ingen av vitnene kunne gi noen god beskrivelse av gjerningsmannen.