Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Babylon Berlin underspiller krimgeniets rolle

Møt virkelighetens Gereon Rath. 130 kg tysk effektivitet som ga Berlins drapsmenn søvnløse netter på 1920-tallet.

Ernst Gennat var den desidert dyktigste og mest berømte kriminalbetjenten i 1920-tallets Berlin. Men i TV-serien Babylon Berlin, som bygger på Volker Kutschers romaner, stjeler den fiktive karakteren Gereon Rath rampelyset.

I seriens første sesong, som foregår i 1929, opptrer Gennat ikke i det hele tatt, og i de neste sesongene er hans deltakelse sporadisk – til gjengjeld fremstiller serien ham rimelig autentisk.

Gennat i serien: Berlins «Kriminal-Buddha», som kollegene kalte ham, revolusjonerte sikringen av spor på gjerningsstedet.

© Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Skuespilleren Udo Samel har Gennats kroppslige dimensjoner, og i likhet med virkelighetens drapssjef nyter han ofte en sigar og spiser kremkaker.

Sesong 3 gir et fint innblikk i Gennats umettelige appetitt på å prøve ut nye metoder da Gereon Rath finner en artikkel på sjefens kontor om såkalt kriminaltelepati.

– Vi har dessverre ikke de største ekspertene på dette feltet, sier Gennat i serien.

På 1920-tallet var Østerrike ledende i eksperimenter med parapsykologiske metoder, men den slags var langt fra ukjent i Berlin. Gennat tilkalte av og til klarsynte og hypnotisører for å løse spesielt vanskelige drapsmysterier.

Virkelighetens Gennat (lengst til venstre) foran tavlen på politistasjonen. Her holdt han mange pressekonferanser for å få nye spor eller skryte av oppklaringen av enda en sak.

© ullstein bild Dtl./Getty Images

Berlins store drapssjef tok også med glede imot nyvinninger som røntgenbilder og ballistikk – læren om prosjektilers bevegelse.

Sesong 4 av Babylon Berlin kan ses på Viaplay og HBO Max i løpet av 2022.