Jononmac46/Public Domain
Gullklenodier i glassmontre

British Museum utsatt for ran fra innsidere

Opptil 2000 historiske gjenstander har blitt stjålet av en museumsansatt og solgt til skampriser på internett.

Hvis du har kjøpt historiske smykker, gull og edelstener på eBay og andre nettsteder de siste årene, er det en liten sjanse for at du har kjøpt stjålne gjenstander fra British Museums samling.

Nylig innrømmet British Museum at en ansatt har fjernet gjenstander fra museets samlinger og solgt dem på nettet i årevis – ofte til langt under markedsverdi.

Ifølge The Telegraph ble en gjenstand med en anslått verdi på nesten 700 000 kroner lagt ut for salg på eBay for bare 550 kroner.

Gjenstandene, som stammer fra perioden 1400-1900, er nå etterlyst av politiet.

Det finnes foreløpig ingen oversikt over nøyaktig hvor mange gjenstander som er stjålet, men man antar at det dreier seg om opptil 2000.

Avviste at samlingen var blitt plyndret

Allerede i februar 2021 ble British Museum varslet av kunsthandleren Itta Gradel, som hadde sett gjenstander tilhørende museet til salgs på nettet.

Etter en "grundig etterforskning" avviste British Museum den gang at deler av samlingen deres var blitt stjålet.

Tyveriet er uheldig for British Museum, som er under press fra flere land som ønsker å få historiske gjenstander tilbakelevert.

Så langt har museet fastholdt at gjenstandene er bedre beskyttet for ettertiden hos dem.

Ingen har ennå blitt arrestert eller siktet i saken, men tidligere i år fikk en seniorkurator for museets middelhavssamling sparken, angivelig mistenkt for å være innblandet.

Twitter-innlegg av mann og tempel

British Museum har tidligere nektet å returnere gjenstander til opprinnelseslandet med den begrunnelse at de er tryggere på museet. Det nye tyveriet har rokket ved dette argumentet, mener mange organisasjoner og museer.

© X (Tidligere Twitter)