Darwins notisbøker har vært forsvunnet i over 20 år

Cambridge University Library i England har mistet to uerstattelige verker: Notisbøker som tilhørte evolusjonsteoriens oppfinner Charles Darwin.

Den ene av bøkene inneholdt Darwins berømte skisse av "Livets tre," som forklarer hans teori om at alle verdens arter nedstammer fra noen få overordnede grupper av dyr.

Darwins første skisse av "Livets tre" forklarer artenes utvikling over tid: Etter som treet vokser og tiden går, dør noen arter ut, og grenene deres slutter å vokse mens andre sidegrener fortsetter.

© Mario Tama/Getty Images

Biblioteket appellerer til tidligere ansatte

I pressemeldingen innrømmer blioteket at notisbøkene har vært forsvunnet i 20 år.

Høsten 2000 ble de transportert fra et spesialsikret depot til et midlertidige atelier for å bli avfotografert. Siden er de ikke sett.

I flere år mente biblioteket at bøkene ved en feil var levert tilbake til feil sted i deres enorme boksamling, men atskillige gjennomsøkninger av hyllene har ikke gitt noe resultat.

Charles Darwin (1809-1882) samlet sine tanker i de forsvunne notisbøkene. Deretter grublet han over teoriene sine i 20 år før han utga sitt berømte verk "Artenes opprinnelse" i 1859.

© The Print Collector/Print Collector/Getty Images

Nå mener bibliotekets direktør, Dr. Jessica Gardner, at bøkene ikke bare er lagt på feil sted:

“Notisbøkene er etter all sannsynlighet stjålet. Jeg appellerer til alle - fra tidligere ansatte til forhandlere av antikke bøker og forskere om å kontakte oss hvis de vet noe om hva som har skjedd med bøkene."