Etter 45 år: FBI får nytt spor i kjent sak

I 1971 kapret en uidentifisert mann et amerikansk passasjerfly. Etter å ha fått $200 000 hoppet han ut i fallskjerm og forsvant i løse luften. Hittil har FBI stått på bar bakke, men nå har en gruppe amatører funnet et nytt spor i saken.

Wanted Dan Cooper

WANTED-plakaten, slik den så ut i 1971.

© Wikimedia

FBI har fått et nytt spor i en av USAs mest kjente og uoppklarte flykapringer: D.B. Cooper-saken.

Forbrytelsen fant sted i november 1971, da en mann kapret et passasjerfly i luftrommet mellom Portland og Seattle. Gjerningsmannen, som hadde sjekket inn under navnet Dan Cooper, truet med å detonere en bombe med mindre han fikk $200 000 (ca. $1,2 millioner i dag).

Etter en mellomlanding fikk “Cooper” utlevert pengene. Og da flyet kom på vingene igjen, hoppet han ut i fallskjerm over en skog og forsvant sporløst.

Amatører finner spor

Hittil har FBI etter utallige leteaksjoner, avhør og analyser stått på bar bakke. I fjor ble en av historiens lengste og mest intense etterforskninger omsider henlagt etter 45 år.

Men nå har FBI latt en gruppe amatørforskere få adgang til bevismaterialet, og de har muligens funnet et hittil oversett spor.

Forskerne har analysert et slips som flykapreren etterlot på setet med et elektronmikroskop og funnet cirka 100 000 partikler fra blant annet titanium.

Kan ha vært flysjef

Nettopp dette grunnstoffet er interessant for FBI, fordi titanium var svært sjelden i 1971.

Ifølge forskerne ble titanium brukt i spesielt flyproduksjon, og deres teori er at Dan Cooper kan ha arbeidet for Boeing.

Virksomheten var i 1971 nettopp i gang med å lage et spesielt fly av titanium, og Cooper kan ha vært en ingeniør eller leder som har hatt tilgang til produksjonen iført slips.

Forskerne håper det nye sporet kan føre til nye henvendelser fra publikum.