GUARDIA CIVIL & MUSEO ARQUEOLÓGICO DE CÓRDOBA
Romersk byste Spania

Europeisk politi har beslaglagt mer enn 11 000 stjålne antikviteter

Et stort internasjonalt samarbeid mellom blant annet Interpol, Europol og spanske agenter har nøstet opp svartebørshandleres salg av romerske byster, søyler og andre stjålne historiske gjenstander av enorm verdi.

«En unik og absolutt eksepsjonell gjenstand som kunstnerisk er fullt på høyde med dem som er utstilt i store museer som Louvre og Kapitolmuseene i Roma.»

Slik beskriver kunstrådgivere fra Spanias paramilitære politienhet Guardia Civil en byste av en romersk kvinne fra 100-tallet, som ordensmakten nettopp har beslaglagt fra to smuglere.

Funnet ble gjort som en del av det spanske politiets operasjon Plotina (oppkalt etter den romerske keiser Trajans kone). Operasjonen er en del av den større internasjonale operasjonen kalt Pandora VII, som foregår i samarbeid med Europol og Interpol.

Under den store internasjonale innsatsen for å stoppe smugling av antikviteter inn og ut av Europa er det så langt beslaglagt ikke mindre enn 11 049 kulturgjenstander, 60 personer er arrestert, og 237 er under etterforskning. Av dette står de spanske agentene for 19 arrestasjoner og beslaglegging av 1079 gjenstander.

Nå skal gjenstandene på museum

«Da vi kom innenfor kunstverdenens lukkede dører, oppdaget vi at menneskene vi etterforsket, levde et helt normalt liv», forklarte agentene i en pressemelding.

Etter måneder med overvåking klarte de imidlertid å spore noen av kulturgjenstandene til et lager i byen Baena nær Córdoba.

Andre funn er gjort rundt om i Spania og Europa, og de stjålne kulturgjenstandene blir nå overlevert til museer så de kan komme offentligheten til gode.

Bysten av den romerske kvinnen vil dermed kunne ses i Córdobas historiske museum i fremtiden. I tillegg til bysten har agentene også beslaglagt blant annet flere romerske sølvmynter – samt en søyle fra 600-tallet med imponerende dekorasjoner hugget ut i kalkstein.

Romersk byste Spania

«Det er snakk om et privat portrett fra begynnelsen av 100-tallet e.Kr., som følger moten for portretter av keiserlige prinsesser», skriver Córdobas historiske museum om bysten.

© GUARDIA CIVIL