Fem romaner som inspirerte til mord

Gjennom tidene har flere fiktive romaner inspirert lesere til å begå alvorlige forbrytelser - til og med mord. Her er fem av de mest uhyggelige eksemplene.

© Shutterstock & Wikipedia

Mareritt i rom 16, Stephen King, 1977

HANDLING: Etter å ha overfalt kjemilæreren blir Charlie Decker kastet ut av gymnaset. I raseri skyter han mattelæreren og tar klassen som gisler. Under dramaet vinner han klassekameratenes sympati, og etter at politiet har stormet klasselokalet og pågrepet Charlie Decker, blir han erklært sinnssyk i gjerningsøyeblikket og er dermed uskyldig.

VIRKELIG FORBRYTELSE: Flere amerikanske skoleskytinger fulgte i kjølvannet på utgivelsen av Mareritt i rom 16 (originaltittel: Rage)_._ Da den 14-årige Michael Carneal skjøt og drepte flere av sine kamerater på Heath High School i Kentucky i 1997, bestemte forfatteren Stephen King at det ikke skulle trykkes flere utgaver av boken.

Stephen King skrev boken Mareritt i rom 16 i 1977.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

Samleren, John Fowles, 1963

HANDLING**:** Fredrick Clegg er kontormedarbeider på det lokale rådhuset. Han lider av Aspergers syndrom og samler på sommerfugler på fritiden. Da han vinner en haug med penger og dermed får mulighet for å leve det livet han alltid har drømt om, beslutter han å gjøre drømmekvinnen Miranda til en del av samlingen. Han kidnapper henne og holder henne fanget, frem til hun blir syk og dør.

VIRKELIG FORBRYTELSE: I 1980-årene torturerte og drepte Leonard Lake og Charles Ng i fellesskap minst 11 kvinner. Handlingen kalte de Operation Miranda, og Charles Ng fortalte senere at de hadde gjennomført forbrytelsene etter å ha lest John Fowles roman Samleren (originaltittel: The Collector).

The Catcher in the Rye, J.D. Salinger, 1951

HANDLING**:** 17-årige Holden Caulfield kommer fra en privilegert bakgrunn, men han finner seg ikke til rette på skolen. Han har vansker med å leve opp til foreldrenes forventninger, og synes ikke han passer inn i de voksnes verden. Da han nok en gang risikerer å bli kastet ut fra en dyr kostskole, drar han hjem til New York. Her får han et nervøst sammenbrudd og blir innlagt på sykehus.

VIRKELIG FORBRYTELSE: 8. desember 1980 skjøt og drepte Mark David Chapman musikeren John Lennon. Han hadde et eksemplar av Catcher in the Rye på seg da han ble arrestert. Senere uttalte han at han identifiserte seg sterkt med romanens sinnsforvirrede hovedperson.

Den fjerde rytter, Agatha Christie, 1961

HANDLING**:** Drapsvåpenet i Den fjerde rytter (originaltittel: The Pale Horse)er thallium – et giftig tungmetall som kan forårsake hallusinasjoner og følelsesløshet, og som i den rette dosen er dødelig. Stoffet blir brukt av en gruppe leiemordere som påstår at de kan påkalle døden med sine overnaturlige krefter. Thallium ble oppdaget i 1861, men ble først kjent i den brede offentligheten hundre år senere med utgivelsen av Agatha Christies kriminalroman.

VIRKELIG FORBRYTELSE: “Har Christie bokstavelig talt skapt et monster?” spurte avisen Daily Mail i 1972. Det skjedde da den 25 år gamle Daniel Young ble dømt for tre mord og enda flere mordforsøk på venner og familie med thallium, som hadde foregått nøyaktig som i Den fjerde rytter.

Agatha Christie skrev Den fjerde rytter (The Pale Horse) i 1961.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

A Clockwork Orange, Anthony Burgess, 1962

HANDLING**:** I en ikke nærmere definert fremtid bruker Alex og vennene hans kveldene på å overfalle folk for moro skyld. En dag går de for langt, og et av Alex’ ofre dør. Alex havner i fengsel og for å komme ut igjen, må han lære å avstå fra å bruke vold. Som forsvarsløs blir han selv offer for sine tidligere ofre.

VIRKELIG FORBRYTELSE: Romanens svært eksplisitte voldsscener sjokkerte leserne da boken kom ut, og scenene ble tatt med da boken ble filmatisert i 1971. Senere ble så mange voldsomme overfall koblet sammen med A Clockwork Orange at filmen ble tatt av plakatene i England.