Shutterstock
Rotte

Hva er rottetortur?

På 1600-tallet ble fanger i Nederland spist levende av rotter. Den barbariske torturen overlevde i flere århundrer – helt frem til 1980-tallet, da søramerikanske dødsskvadroner ga metoden en ny vri.

Mens den skrekkslagne, bundne fangen vrir seg, setter bøddelen et leirefat på mannens bare mage. Fatet er snudd opp ned og fylt med rotter.

Til å begynne med kan fangen bare føle rottenes små føtter løpe rundt på kroppen sin. Snart blir imidlertid den merkelige følelsen forvandlet til redsel hos fangen da bøddelen legger biter av brennende kull på toppen av fatet.

Den uutholdelige varmen gjør at rottene får panikk, og mens fangen skriker av smerte, begynner dyrene ifølge en beskrivelse å rive og gnage seg «helt inn til offerets tarmer» for å slippe unna varmen.

VIDEO: Var rottetortur historiens verste torturform?

Video

Nederlandske opprørere brukte rotter

Rottetortur ble oppfunnet av antikkens romere, men det første godt dokumenterte tilfellet – som er beskrevet ovenfor – fant sted under den nederlandske uavhengighetskrigen (åttiårskrigen) fra 1568 til 1648, da Nederland kjempet mot Spania.

Her brukte den nederlandske opprørslederen Diederik Sonoy rotter til å torturere tilfangetatte spanjoler for å få dem til å utlevere militære hemmeligheter.

Torturmetoden var særdeles effektiv. Ofte begynte fangene å snakke før Diederik Sonoy overhodet hadde funnet frem kullbitene.

Rotte

Rotter har skarpe tenner som kan bite gjennom ganske harde ting – og dermed også menneskekjøtt.

© Shutterstock

Søramerikanerne tok rottetorturen til nye høyder

Bruken av rottetortur var også utbredt i Sør-Amerika på 1980-tallet, der militærdiktaturer i Brasil, Uruguay, Argentina og Chile torturerte sine politiske fanger.

Spesielt var den chilenske diktatoren Augusto Pinochet beryktet for å bruke en form for rottetortur som minnet uhyggelig mye om den nederlandske rottetorturen fra 1600-tallet.

I Argentina skapte dødsskvadroner sin egen utgave av rottetorturen: De tvang rotter inn i fangenes rektum eller vagina ved å sette rør inn i disse kroppsåpningene.