Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hacker John Draper

Hvem var den første hackeren?

En liten plastfløyte – det var alt John Draper trengte da han i 1971 hacket det amerikanske telefonnettverket. I de påfølgende årene spredte hackerangrep seg som ild i tørt gress.

Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Det er vanskelig å fastslå hvem den første hackeren var, fordi definisjonen på hva en hacker spesifikt er, er uklar. Men en av de første navngitte hackerne var den amerikanske dataprogrammereren John Draper – ofte kalt Captain Crunch. Han var den første som hacket et av de største datanettverkene tilgjengelig for publikum på begynnelsen av 1970-tallet: telefonnettet.

Der dagens hackere bruker avanserte digitale hjelpemidler, benyttet Draper seg ganske enkelt av en plastfløyte som han fant i en pakke med cornflakes. Datidens elektroniske sentralbord brukte høyfrekvente lyder til å videresende oppringninger, og Draper oppdaget at fløyten kunne produsere en hyletone som gjorde det mulig å ringe langdistanse.

Hacker John Draper

John Draper hacket det amerikanske telefonnettverket med en liten plastfløyte.

© Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Hacker fikk fem år i fengsel

Datahacking fikk fotfeste i løpet av 1980-tallet, da flere fikk tilgang til private datamaskiner. En av de mest kjente hackerne var 16 år gamle Kevin Mitnick, som brøt seg inn i datanettverket til et teknologiselskap allerede i 1979.

I de påfølgende årene steg antall hackerangrep voldsomt, og i 1986 vedtok USAs kongress en lov som gjorde det ulovlig å hacke seg inn i datasystemer. I henhold til den nye loven ble Mitnick dømt til ett års fengsel i 1988. Etter fengselsoppholdet fortsatte Mitnick sin virksomhet og havnet på FBIs Most Wanted-liste, før han ble sendt i fengsel i fem år i 1995.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul