CACorrections
Henrettelse

Hvilken kriminell ble henrettet med giftsprøyte først?

Billigere og mer smertefritt. Det var argumentet da en amerikansk lege i 1888 foreslo å henrette kriminelle med gift. Ideen hans ble til virkelighet nesten 100 år senere i Texas.

Den 7. desember 1982 fikk 40 år gamle Charles Brooks jr. plass i historiebøkene som den første kriminelle som ble henrettet med en dødelig injeksjon.

Brooks jr. hadde sammen med en medskyldig bortført og drept en mekaniker i 1976, og seks år senere led han samme skjebne i Huntsville-fengselet i Texas i USA.

Ideen om å henrette dødsdømte forbrytere med en giftsprøyte ble født i 1888 hos New York-legen Julius Mount Bleyer. Han var overbevist om at en giftinnsprøytning ville være både billigere og mer human enn hengning, som var den foretrukne henrettelsesmetoden på den tiden.

Til tross for ivrig lobbyvirksomhet fikk ikke Bleyers idé fotfeste blant politikere og ble snart glemt.

Henrettelse

Giftsprøyten blir gitt i spesielle henrettelsesrom – her i San Quentin-fengselet i California, som fikk et nytt giftsprøyterom i 2010.

© CACorrections

Oklahoma innførte sprøyten først

Først i 1977 ble giftsprøyten tatt opp igjen da Oklahomas statslige rettsmedisiner, Jay Chapman, foreslo sprøyten som en ny, smertefri henrettelsesmetode.

«Et intravenøst saltvannsdrypp skal startes i fangens arm, og så skal en dødelig injeksjon bestående av et beroligende middel i kombinasjon med et muskelavslappende kjemikalium blandes inn», skrev Chapman i et lovforslag som ble vedtatt i Oklahoma like etter.

Andre amerikanske stater fulgte etter, og i 1982 ble Texas den første staten som brukte giftsprøyten da Charles Brooks jr. ble henrettet. Siden den gang har sprøyten blitt den foretrukne henrettelsesmetoden i de 27 amerikanske statene som har dødsstraff.

Vanligvis inntreffer døden innen syv minutter, men det finnes eksempler på henrettelser ved injeksjon som har tatt helt opptil to timer. I dag blir den dødelige sprøyten også brukt til henrettelser i Kina, Thailand, Guatemala, Taiwan, Nigeria, Vietnam og Maldivene.