Gianni GIANSANTI/Getty Images
Politi og mafia

Hvordan oppsto ‘Ndrangheta-mafiaen?

De italienske myndighetene slår på 1980-tallet hardt ned på den sicilianske mafiaen, Cosa Nostra. Men det baner bare veien for andre, mer brutale mafiagrupper.

Mord, utpressing, hvitvasking og narkohandel – anklagelisten var lang da en italiensk domstol i november 2021 felte dom over 70 anklagede i den største mafia-rettssaken i dette årtusenet. De dømte tilhørte den mektige mafiaorganisasjonen ’Ndrangheta, som i flere tiår har spredt frykt og redsel i Italia.

Da ’Ndrangheta ble grunnlagt på 1860-tallet i Calabria i Sør-Italia, lå det likevel ikke i kortene at gruppen en dag skulle holde Italia i et jerngrep. Grunnleggerne var landsforviste sicilianske banditter som fant nye jaktmarker i Calabrias landområder.

Rettsdokumenter viser at ’Ndrangheta raskt fikk fotfeste og ble en stor bekymring for de lokale myndighetene.

Politi og mafia

Italiensk politi har i flere tiår slått ned på ’Ndrangheta, men myndighetene har hatt problemer med å svekke mafiagruppen.

© Gianni GIANSANTI/Getty Images

Mafiaen spredte seg til hele verden

Etter 2. verdenskrig forlot 1 mill. fattige søritalienere sine hjem i jakten på et bedre liv – og i kjølvannet fulgte ’Ndrangheta, som spredte seg til hele Italia og senere resten av verden. Gruppen besteg imidlertid først maktens kriminelle tinder på 1980-tallet, da rettssaker svekket den sicilianske mafiaen Cosa Nostra og banet vei for andre forbryterorganisasjoner.

I løpet av få tiår ble ’Ndrangheta Italias mektigste mafia, og gruppen spesialiserte seg på kokainhandel. I dag står ’Ndrangheta bak rundt 80 prosent av den kokainen som blir smuglet inn i Europa, og tjener ca. 530 mrd. kr årlig. Gruppen vurderes å ha 60 000 medlemmer i alle lag av samfunnet.

Ordet ’Ndrangheta er avledet av gresk og blir brukt i betydningen “modig mann”.