10 brutale pirater

En tedrikkende pirat med manerer. En statsautorisert sjørøver. Og historiens mest brutale pirat. Møt dem alle i oversikten over ti brutale pirater.

Årene 1690–1730 omtales ofte som piratenes gullalder.

De store europeiske krigene var blitt avløst av relativ ro og livlig handel med koloniene, og de tungt lastede skipene som førte varer hjem til Europa, var enkle å plyndre.

Men sjørøvere har herjet på verdens hav helt fra oldtiden og frem til i dag, og mange av dem har bidratt til å kaste et romantisk skjær over et stykke barsk hverdagshistorie.

1. Francis Drake – sponset av dronningen

Da Francis Drake ble den første engelskmannen som seilte jorden rundt i årene fra 1577 til 1580, angrep og plyndret han alt av spansk eiendom han møtte på sin ferd.

Dronning Elisabet 1. hadde finansiert reisen, for det var i hennes interesse å frustrere konkurrenten Spania på denne måten.

Men når spanske ambassadører oppsøkte henne i London, beklaget hun Francis Drakes barbariske oppførsel.

I England var Sir Drake folkehelt, mens spanjolene kalte ham ”un corsario” – en korsar, eller sjørøver.

Francis Drake (1540–1596) - sjørøver eller folkehelt?

2. John Hawkins – vellykket slavehandler

Den engelske dronning Elisabet 1. drev en hel flåte av individuelle skip som hun hadde godkjent til piratvirksomhet.

Kapteinene ble kalt "The Sea Dogs". Francis Drake var en av dem, og kommandanten var John Hawkins (1532–1595), som ble den første engelskmannen som skaffet seg ekstrainntekter gjennom slavehandel.

John Hawkins er kjent som mannen som opprettet den lønnsomme trekanthandelen i forbindelse med slavetrafikken.

3. Piet Hein – Statsautorisert pirat

Fire år som spansk galleislave hadde fått hevnlysten til å ulme i den unge nederlandske sjøoffiseren Piet Hein.

Da han ble frikjøpt i 1602, gikk han med glede med på å bli kaperkaptein. Han hadde fått statens godkjennelse til å overfalle spanske handelsskip, noe som også inngikk som del av 80-årskrigen (1568–1648) mellom Nederland og Spania.

Han holdt streng disiplin om bord på skipene, og med respekt behandlet han fangene han tok. Men når han skulle utføre større oppgaver, valgte han å samarbeide med "ekte" pirater – som for eksempel den jødiske Moses Cohen Henriques, som var langt mer brutal.

4. John Ward - konverterte til islam

I 1603 ble John Ward beordret til tjeneste i den engelske flåten, og to uker senere deserterte han ved å stjele en liten bark sammen med 30 andre.

I Middelhavet maktet de å erobre et ekte krigsskip med 32 kanoner, som de brukte til overfall på handelsskip i området.

Den tunisiske herskeren, Othman Dey, lot dem etablere en base på sitt territorium mot å få 20 prosent av byttet.

Da John Ward ble rammet av pest i 1622 viste han sin takknemlighet ved å konvertere til islam og døde kort tid etter som Yusuf Rais.

5. Emanuel Wynne - oppfinneren av sjørøverflagget

Den franske piraten Emanuel Wynne omtales i den tidligst kjente kilden som beskriver piratflagget.

Et engelsk orlogsfartøy kom i 1700 tilfeldig over ham ved Kapp Verde utenfor kysten av Afrika. Piratkapteinene ville lettest mulig slå kloen i byttet og brukte derfor fryktinngytende flagg som skulle skremme besetningen på handelsskipene til å overgi seg uten kamp.

Wynne brukte et kranium og de korslagte knoklene som senere ble det vanligste sjørøverflagget.

Han hadde også et timeglass på flagget for å si til sine ofre at deres tid snart var ute hvis de ikke skikket seg som de burde.

Emanuel Wynne brukte, kanskje som den første, kraniet og de korslagte knoklene, som senere ble det mest vanlige sjørøverflagget.

6. Edward Teach - Svartskjegg unngikk voldsbruk

Han var bedre enn sitt rykte. Den beryktede engelske piraten Edward Teach var aktiv i Karibia og langs den amerikanske østkysten i en kort periode fra 1717 til 1718.

Han fikk innbyggerne i Charleston til å betale en stor løsesum mot at han hevet beleiringen av byen og plyndret utallige handelsskip.

Men han forsøkte alltid å avstå fra voldsbruk og oppnådde i stedet det han ville med sitt fryktinngytende utseende.

Et digert svart skjegg ga ham det berømte tilnavnet, og for å skremme omgivelsene festet han lunter til hattebremmen slik at den lignet en bombe. En avdeling soldater drepte ham i kamp 22. november 1718, og en hel verden pustet lettet ut.

Edward Teach (cirka 1680–1718), bedre kjent som Svartskjegg, ble tatt til fange om bord på skipet Adventure i Ocracoke Bay.

7. Bartholomew Roberts - tedrikker med manerer

Bartholomew Roberts (1682–1722) glemte aldri tiden som matros i den engelske handelsflåten. Månedslønnen på 3 pund var langtfra nok til den luksusen han drømte om, så han ble i stedet sjørøver i Karibia.

Og han var en av epokens beste. I sine fem aktive år kapret han 470 handelsskip, og hver gang det så ut til å bli kamp, trakk han i sin fineste puss.

Etter hver kapring slapp han festen løs om bord på skipet Royal Fortune – men innen dannede rammer.

Menn fikk ikke bære våpen mens rommen fløt, de fikk ikke spille om penger, og å ta kvinner med om bord ble straffet med døden.

Klokken åtte om kvelden måtte alt lys være slukket, og de som ville fortsette å drikke, måtte gjøre det i mørket på skipsdekket. Selv drakk han ikke, men foretrakk i stedet en kopp te av beste kvalitet.

8. Anne Bonny – advokatens uekte datter

Anne Bonny var datter av en velstående amerikansk sørstatsadvokat.

Han hadde fått henne med en stuepike, og for at det ikke skulle skade advokatpraksisen, lot han henne vokse opp forkledt som gutt. Rundt 1714 stakk hun hjemmefra og dro rundt i Karibia sammen med en fattig sjømann.

De sluttet seg til John Rackham, en av tidens sjørøverkapteiner og seilte med ham til alle ble tatt til fange av militære styrker fra Jamaica i 1720.

De ble dømt til døden ved henging, men da det viste seg at Anne Bonny var gravid, kunne hun etter engelsk lov ikke henrettes. Historiske kilder sier ingenting om hennes videre skjebne.

Anne Bonny ble født i Irland, levde som pirat i Karibia og endte - ifølge flere historikere - sine dager i South Carolina.

© Wikipedia

9. Edward Low – vill, grotesk og brutal

Som barn var Edward Low lommetyv i Londons gater, og han ble en av samtidens mest brutale pirater.

Fra 1721 til 1724 overfalt han minst 100 handelsskip i Karibia og langs kysten av Nord-Amerika.

Han torturerte gjerne fangene han tok, enten ved å binde hendene deres med tjæremettet tau som han deretter satte fyr på, eller ved å heise dem opp i masten og la dem falle ned på dekk.

Skipene han inne satte fyr på, etterlot han på havet uten rigg og forsyninger. Forfatteren Arthur Conan Doyle omtalte Low som "en desperat mann med grotesk brutalitet".

Lows brutalitet fikk stormaktene til å sende flere krigsskip til området, noe som anses å ha betydd slutten på de karibiske piratenes gullalder.

10. Kaptein Krok – en gentleman med jernkrok

Forfatteren J. M. Barrie (1860–1937) nektet å avsløre forbildet for Kaptein Krok, skurken i hans roman om Peter Pan. Det ville utløst en skandale, sa han.

Litteraturforskere gjetter at det kan ha vært en blanding av en studiekamerat fra Eton og Christopher Newport.

Sistnevnte var en engelsk kaperkaptein på 1600-tallet, en godt utdannet gentleman, men en hard negl når han angrep spanske skip.

Under en nærkamp i Karibia hadde kaptein Newport mistet høyre hånd og erstattet den med en jernkrok, noe som gjorde ham både kjent og beryktet.