10 listige snikmordere

Enten motivene var politiske, religiøse, personlige eller noe helt annet, har attentatene satt sine blodige avtrykk i historien – i mange forskjellige varianter

Luigi Lucheni etter pågripelsen for drapet på keiserinne Elisabeth av Østerrike.

1. Drap ved hammerkast

218 f.Kr.

Fordi Qin Shi Huang hadde annektert Han i Kina i 230 f.Kr., var Zhang Liang blitt fratatt muligheten til å bli Han-dynastiets neste hersker. Dette faktum hadde i så voldsom grad fylt Zhang Liang med tanker om hevn at han brukte hele familiens formue på å planlegge et attentat som først ble iverksatt 12 år senere.

Det var praktisk talt umulig å komme i nærheten av Qin Shi Huang, så Zhang Liang hyret inn en sterk mann som med stor nøyaktighet kastet en 30 kilo tung hammer mot en forbipasserende karet. Hammeren drepte en mann i kareten, men Qin Shi Huang reiste i en annen karet og overlevde derfor det ellers meget godt gjennomtenkte attentatet.

2. Attentatmann med lurvete klær

10. juli 1584

Den spanskvennlige Balthazar Gérard hadde bestemt seg for å drepe William 1. av Oranien som kjempet for å løsrive Nederlandene fra Spania. Men han skjønte ikke hvordan, for det var umulig å komme tett innpå William med en kniv.

Gérard hang omkring på plassen foran Williams residens i Delft 10. juli 1584 mens han forsøkte å pønske ut en idé. En vakt spurte hva han hadde der å gjøre, og Gérard svarte at han ikke hadde bra nok klær til å delta i gudstjenesten i kirken rett overfor plassen.

Vakten fattet sympati for den unge mannen og ga ham penger til nye klær, men i stedet løp Gérard inn i byen og kjøpte en pistol. Og da William viste seg i døren senere på dagen, ble han skutt. Det ble historiens første attentat med skytevåpen.

3. Student stemplet som kriminell fanatiker

14. juni 1800

Den franske generalen Jean Baptiste Kléber sympatiserte med de fattige fordi han selv var sønn av en vanlig bygningsarbeider. Dette visste studenten fra Syria, Suleiman el Halabi, da han dukket opp foran Klébers hjem i Kairo forkledd som tigger. Generalen tok pent imot den fattige stakkaren, og da de to skulle gi hverandre et håndtrykk, stakk el Halabi generalen fire ganger med en stilett.

Den osmanniske etterretningstjenesten hadde lovt å slippe el Halabis far ut av gjeldsfengsel hvis sønnen drepte Kléber. I Frankrike ble studenten henrettet, og kraniet ble ført til Paris der det ble brukt i forelesninger for medisinstudenter om "kriminalitetens og fanatismens anatomi".

10 listige snikmordere II

En rasende folkemengde pågriper Charlotte Corday etter drapet på Jean-Paul Marat.

4. Stukket ned i badekaret

13. juli 1793

Charlotte Corday var 24 år og fryktet at den franske revolusjonens terrorvelde ville føre til borgerkrig. Hun oppsøkte derfor Jean-Paul Marat, som hun anså for å være den hovedansvarlige. Med en falsk påstand om å "vite noe" om en kontrarevolusjon i hjembyen Caen, slapp hun inn til Marat, som led av en hudsykdom. Han ble behandlet med lange opphold i et badekar der han satt og skrev da Corday likk løs på ham med en brødkniv og drepte ham på stedet.

5. Lincoln myrdet i teateret

15. april 1865

John Wilkes Booth var et fremtredende medlem av en skuespillerfamilie og kom og gikk som han ville i Ford's Theatre i Washington D.C.

Men under den amerikanske borgerkrigen 1861–1865 hadde han mer eller mindre lagt skuespillerrollen på hyllen til fordel for sin plan om å bortføre president Abraham Lincoln. Han mente dette ville styrke sørstatenes posisjon.

Det klarte han aldri, men da Booth 15. april 1865, en uke etter sørstatenes kapitulasjon, fant ut at Lincoln var ventet til aftenens forestilling i Ford's, så han sitt livs sjanse. Han brukte sin innflytelse ved teateret til å komme på rollelisten, og på et tidspunkt da han ikke var på scenen, skjøt han presidenten.

6. Kongen myrdet – med respekt

12. mai 1863

Radama 2. rakk bare å være konge av Merina på Madagaskar i to år.

På de to årene orienterte han landet mot Vesten, inngikk en allianse med Storbritannia, åpnet grensen for franske investorer og lot kristne misjonærer gjenoppta sine aktiviteter.

Dette skaffet ham fiender, og 12. mai 1863 ble derfor kongen drept av ukjente gjerningsmenn. Men de respekterte tross alt landets uskrevne lov som forbød spill av kongelig blod, så de kvalte ham i stedet med et silketørkle.

7. Mannen som drepte mannen som drepte Jesse James

8. juni 1892

I 1892 ble Robert Ford dømt til døden for å ha skutt bandelederen sin, bankrøveren Jesse James. Men retten benådet ham i neste øyeblikk fordi han hadde ekspedert en enda verre kriminell, og deretter levde Ford godt av å la seg fotografere.

Men Ford ble selv drept i 1892 av en Edward Capehart O'Kelley, som deretter kunne leve som mannen som drepte mannen som drepte Jesse James. Det var da også en måte å bli berømt på.

10 listige snikmordere III

Liket av den russiske munken Rasputin.

8. Korsettet forlenget livet

10. september 1898

Mens hun var på vei til en lystbåt under et besøk i Geneve, ble keiserinne Elisabeth av Østerrike angrepet av den unge anarkisten Luigi Lucheni. Han stakk henne med en lang nål, men alle trodde at keiserinnen var uskadet.

Om bord på båten begynte hun imidlertid å føle seg dårlig, og to timer senere var hun død. Det viste seg at nålen hadde punktert hjertet, men at et ekstremt stramt snørt korsett holdt blødningen tilbake og utsatte en uunngåelig død med et par timer.

"Jeg ville drepe en kongelig. Ett fett hvem," sa Lucheni etter pågripelsen. Men han innrømmet også at han forgjeves hadde lett etter en prins, og at han overfalt Elisabeth i mangel av noe bedre.

9. Rask beslutning i Sarajevo

28. juni 1914

Bosnia-serberen Gavrilo Princip deltok i en gruppe på syv mann som hadde planlagt å drepe den østerrikske erkehertug Franz Ferdinand under hans besøk i Sarajevo 28. juni 1914.

Den første attentatmannen fikk kalde føtter. Nummer to kastet en bombe, men han traff ikke den riktige bilen, og dermed ble resten av turen gjennom byen gjennomført i høy fart langs en alternativ rute.

Princip var allerede på vei bort fra stedet da erkehertugens kortesje likevel dukket opp. Sjåføren hadde tatt feil av gaten, men da han stanset og ville sette bilen i revers, stoppet motoren. Princip tok en brå beslutning, dro frem FN Modell 1910-pistolen og skjøt Franz Ferdinand.

10. Den gale munken døde under isen

16. desember 1916

Da Romanov-dynastiet gikk mot slutten, traff en gruppe adelige med prins Felix Yusopov i spissen en beslutning om å drepe Rasputin, som de mente hadde fått for stor makt ved hoffet.

De lokket den gale munken til en sammenkomst i Yusopovs residens. Der ga de ham først rødvin med cyanid, deretter ble han banket opp og skutt fire ganger før de til slutt gjemte ham under isen på elven Neva. Da Rasputin ble funnet etter tre dager, viste obduksjonen at han hadde druknet i det iskalde vannet.