5 uløste drapsgåter som fortsatt gnager
Herskere som dør uten varsel. Mektige menn som trekker sitt siste åndedrag idet de kan sette seg på tronen. Historien er full av eksempler på beleilige dødsfall som vekker mistro – og på personer som kjemper for å bevise at en morderisk konspirasjon sto bak.

Drept av CIA? Marilyn var ifølge sine venner dypt deprimert den siste dagen hun levde.
1. Napoleon Bonaparte
- Offisiell dødsårsak: Magekreft
- Ryktet: Forgiftet med arsenikk
- Mistenkte: Britiske fangevoktere
- Motiv: Hindre Napoleon i å ta makten i Frankrike på nytt
“Når jeg dør, så forlang en obduksjon”, lød Napoleons ordre da han satt som britenes fange på øya St. Helena. I 1821 døde den tidligere keiseren, 52 år gammel, og britiske myndigheter beordret obduksjon. Ifølge legene var dødsårsaken magekreft.
Forklaringen sto uimotsagt frem til 1961, da svensken Sten Forshufvud fremsatte en oppsiktsvekkende teori om at Napoleon slett ikke døde av kreft, men av forgiftning.
Beviset var en analyse av den franske keiserens hår, som viste et svært høyt innhold av arsenikk. Dessuten tydet beretningene om Napoleons sykdomsforløp mer på langsom forgiftning enn på kreft.
En rekke gjerningsmenn har blitt utpekt. Britene som holdt Napoleon fanget, hadde anledning til å forgifte ham og dessuten et motiv: Napoleon hadde vært Storbritannias største fiende, og bare ved å sende ham i graven kunne de sikre at han aldri kom til makten igjen.
En annen mistenkt er den franske grev de Montholon. Han arbeidet for Napoleon under fangenskapet, og var hovedarving til den avsatte keiserens gods.
Men Napoleon hadde hatt en affære med grevens kone, så tilhengere av teorien peker på at greven hadde to motiver: raseri over utroskapen og utsikten til en arv.
Arsenikken kunne også ha en helt annen forklaring. I 1980 lanserte en britisk kjemiker en teori om at den avsatte keiseren ble offer for sitt eget tapet.
Den gangen var det arsenikk i enkelte fargestoffer, og under uheldige omstendigheter kunne giften fordampe og bli innåndet.
Tidligere i år offentliggjorde det italienske instituttet for kjernefysikk (INFN) nye analyser av keiserens hår.
De viste at Napoleon både som barn, voksen og rett før han døde hadde et svært høyt nivå av arsenikk i kroppen. Han ble høyst sannsynlig ikke ytterligere forgiftet mens han var britenes fange.